CE, preocupată de dezvoltarea relaţiilor comerciale cu ţări din Asia
Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, începe un turneu în regiune.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Noiembrie 2016, 10:17
Comisia Europeană este preocupată de dezvoltarea relaţiilor comerciale cu ţări din Asia, iar astăzi comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, începe un turneu în regiune.
În regiunea Asia-Pacific se află patru dintre partenerii strategici ai Uniunii Europene (China, India, Japonia și Coreea de Sud), câteva dintre economiile cu cea mai mare rată de creștere din lume.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Societățile dinamice ale acestei regiuni oferă uriașe oportunități pentru europeni și le lanseazăcontinuu provocări.
În condiţiile unei politici economice de deschidere către toate pieţele, vizita pe care o începe, astăzi, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogen, în regiune - în Vietnam, Indonezia şi Singapore - este cu atât mai interesantă.
Timp de o săptămână, oficialul de la Bruxelles, însoţit de o reprezentanţi ai unor întreprinderi europene cu profil agro-alimentar şi ai unor organizaţii ale producătorilor, va încerca să descopere la faţa locului particularităţile acestor pieţe.
Vizita are şi o componentă promoţioală, cu seminarii de informare, întâlniri cu importatori, distribuitori, engrosişti, reprezentanţi ai magazinelor şi ai sectorului hoteluri, restaurante, cafenele, vizite de vânzări, conferinţe de presă şi discuţii cu presa locală, târguri şi expoziţii agro-alimentare.
Ideea este ca produsele europene să fie făcute mult mai cunoscute în această regiune îndepărtată şi oferite la export.
De altfel, în această perioadă, în capitala indoneziană Jakarta, se desfăşoară un târg internaţional de profil, SIAL Interfood 2016.
Indonezia, a treia cea mai mare democrație din lume,devine un partener tot mai important pentru europeni. În aprilie anul acesta, în timpul vizitei președintelui indonezian la Bruxelles, s-au încheiat discuțiile preliminare pentru un acord de parteneriat economic cuprinzător.
Iar anul trecut, Uniunea Europeană și Vietnamul au convenit asupra principiilor unui acord comercial de liber schimb, în condiţiile în care Uniuneaeste al doilea partener comercial pentru Vietnam şi unul dintre cei mai importanţi investitori.
Exporturile europene către Vietnam sunt dominate de produse de înaltă tehnologie, în timp ce această ţarătrimite pe pieţele europene încălțăminte, textile, cafea, orez, fructe de mare și mobilier.
Peste 31 de milioane de locuri de muncă din Europa depind de exporturi; astfel, facilitarea accesului la o piață ca Vietnamul, cu 90 de milioane de consumatori, este o veste importantă pentru toţi.