CE: o nouă strategie privind sănătatea și securitatea în muncă
Comisia Europeană propune un cadru strategic la nivel comunitar privind sănătatea și securitatea în muncă.
Articol de Victor Gheorghe, 06 Iunie 2014, 10:54
Noua strategie va fi prezentată de comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor și se referă la intervalul 2014-2020.
Documentul va sublinia rezultatele acțiunilor în domeniu, iniţiate la nivelul Uniunii Europene, și va identifica principalele obiective pentru viitor.
În primul rând este vorba despre îmbunătăţirea punerii în aplicare a regulilor existente privind sănătatea și securitatea în muncă, în special prin creșterea capacității IMM-urilor de a adopta strategii eficiente de prevenire a riscurilor.
Audio: CE propune o nouă strategie privind sănătatea și securitatea în muncă.
De asemenea, este avută în vedere îmbunătățirea mijloacelor de prevenire a bolilor profesionale prin integrarea noilor riscuri și a riscurilor emergente, fără a le neglija pe cele existente.
Nu în ultimul rând, se acţionează pentru integrarea aspectelor legate de îmbătrânirea populaţiei active din Uniunea Europeană.
Una dintre problemele concrete ce vor fi abordate în noua strategie este combaterea stresului la locul de muncă.
Lucrătorilor afectați de stres le este greu să se concentreze, fac mai multe greșeli şi sunt supuşi mai des la accidente.
Presiunea psihologică prelungită poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau musculo-scheletice, care scad performanţele în muncă și provoacă mai mult absenteism.
Agenţia Europeană pentru Securitate în Sănătate în Muncă derulează deja o campanie ce are scopul de a ajuta angajatorii şi angajaţii pentru ca aceştia să poată identifica şi gestiona stresul şi riscurile psihologice, fizice și sociale la locul de muncă.
De asemenea, iniţiatorii promovează utilizarea de instrumente simple, care pot ajuta organizaţiile să gestioneze în mod eficient astfel de riscuri.
Noul cadru strategic are la bază Strategia UE privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru perioada 2007-2012, care a reușit, în special, să contribuie la reducerea cu 27,9% a numărului de accidente de muncă ce presupun o absenţă de peste trei zile.
Cadrul ţine cont de opiniile exprimate de instituțiile europene şi de reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor, precum şi de rezultatele consultării publice organizate în 2013 pentru a colecta diferitele puncte de vedere privind provocările actuale și cele viitoare în domeniul sănătății și securității în muncă.