CE investighează legislaţia jocurilor de noroc din România
Comisia Europeană a transmis României o cerere oficială de informații privind legislația națională care restricționează furnizarea de servicii de jocuri de noroc.
Articol de Victor Gheorghe, 22 Noiembrie 2013, 10:37
Comisia Europeană solicită unora dintre statele membre, printre care şi România, să furnizeze informaţii privind legislaţia naţională care restricţionează jocurile de noroc.
Comisia a transmis o serie de întrebări privind procedura de acordare a licenţelor şi condiţiile de furnizare a serviciilor de jocuri de noroc.
Concret, oficialii europeni vor să înţeleagă natura restricţiilor impuse de România şi alte 5 state în cazul firmelor care prestează servicii de jocuri de noroc pe internet, dar care au sediul în altă ţări.
Un caz particular este cel al Suediei unde executivul comunitar a constatat că politica de restricţionare a serviciilor de jocuri de noroc nu este aplicată în mod sistematic şi coerent şi că titularul dreptului exclusiv nu face obiectul unui control strict din partea statului.
Audio: Comisia Europeană investighează legislaţia jocurilor de noroc din România.
Comisia solicită Suediei, prin intermediul unui aviz motivat suplimentar privind pariurile online şi al unui aviz motivat privind serviciile de poker online, să ia măsuri pentru a se conforma pe deplin normelor europene.
Comisia pleacă de le premisa că statele membre sunt, în principiu, libere să stabilească obiectivele politicilor lor în materie de jocuri de noroc online.
Acestea pot să restricţioneze sau să limiteze furnizarea la nivel transfrontalier a anumitor tipuri de servicii de jocuri de noroc, pe baza unor obiective de interes public precum protecţia consumatorilor, prevenirea fraudei sau a altor activităţi infracţionale.
Cu toate acestea, sistemele naţionale în materie de jocuri de noroc trebuie să respecte legislaţia europeană, care prevede libera circulaţie a serviciilor.
Statele membre trebuie să demonstreze relevanţa şi necesitatea unei anumite măsuri, în special existenţa unei probleme legate de obiectivele de interes public aflate în discuţie şi coerenţa sistemului de reglementare.
Statele membre nu trebuie să adopte, faciliteze sau să tolereze măsuri care subminează obiectivele respective.
În comunicarea sa "Către un cadru european global pentru jocurile de noroc online", adoptată la 23 octombrie 2012, Comisia Europeană a anunţat că va accelera procesul de evaluare a dispoziţiilor naţionale care fac obiectul procedurilor şi al plângerilor în curs referitoare la neîndeplinirea obligaţiilor şi va lua măsurile necesare pentru a asigura respectarea legislaţiei, se precizează într-un comunicat publicat la Bruxelles.