CE adoptă pachetul privind încălcarea legislaţiei europene
Potrivit prevederilor tratatelor la care au aderat ţările membre, Comisia Europeană veghează la corecta aplicare a dreptului Uniunii.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 25 Septembrie 2014, 11:21
Deciziile ce urmează să fie a anunţate, joi, vizează toate statele membre şi cea mai mare parte a politicilor Uniunii Europene, astfel încât dreptul european să fie aplicat unanim pretutindeni în Europa, în interesul cetăţenilor şi al întreprinderilor.
Fiecare stat membru este responsabil de punerea în aplicare a dreptului Uniunii, cu tot ceea ce implică acest lucru: transpunere în termenele stabilite, armonizare şi aplicare corectă în cadrul sistemului juridic naţional.
Potrivit prevederilor tratatelor la care au aderat ţările membre, Comisia Europeană veghează la corecta aplicare a dreptului Uniunii şi, prin urmare, în cazul în care un stat nu respectă dispoziţiile acestuia, tot Comisia dispune de puteri proprii, în încercarea de a pune capăt respectivei încălcări şi, după caz, poate sesiza Curtea Europeană de Justiţie.
Audio: CE adoptă pachetul privind încălcarea legislaţiei europene.
Neîndeplinirea obligaţiilor înseamnă nerespectarea de către un stat membru – fie că vorbim de autorităţile de la nivel central, regional sau local – a normelor prevăzute de dreptul Uniunii. Aceasta poate lua forma unei acţiuni sau a unei omisiuni.
În cazul în care constată vreo încălcare a legislaţiei europene sau vreo neîndeplinire a obligaţiilor, Comisia Europeană lansează, mai întâi, o procedură administrativă denumită „procedură de încălcare” a dreptului Uniunii sau „procedură pre-contencioasă”.
După această atenţionare, să-i spunem, statului membru i se oferă ocazia să se conformeze de bună voie la cerinţele prevăzute de dreptul Uniunii.
Urmează „somarea”, în cursul căreia Comisia Europeană solicită statului membru respectiv să îi comunice, până la o anumită dată, observaţiile sale referitoare la o problemă de aplicare a dreptului Uniunii.
Apoi, „avizul motivat” îşi propune să stabilească poziţia Comisiei Europene faţă de încălcarea legislaţiei Uniunii, însoţită de invitaţia adresată ţării în cauză să pună capăt încălcării, până la o dată stabilită.
Avizul motivat trebuie să conţină o prezentare coerentă şi detaliată a motivelor care au condus Comisia Europeană la concluzia că statul în cauză nu şi-a îndeplinit una dintre obligaţiile care îi revin în baza tratatului.
Dacă nici după aceste etape statul vizat nu se conformează, este sesizată Curtea Europeană de Justiţie, intrându-se în faza contencioasă.