CE: 2,4 miliarde de euro pentru gestionarea migrației
Gestionarea migraţiei şi finanţarea unei Europe mai sigure sunt priorităţi ale Comisiei Europene.
11 August 2015, 10:05
Comisia Europeană a aprobat, în ultima lună, 23 de programe naţionale multianuale în cadrul Fondului pentru azil, migraţie şi integrare şi al Fondului pentru securitate internă.
Finanţarea totală se ridică la aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Gestionarea migraţiei şi finanţarea unei Europe mai sigure sunt priorităţi ale Comisiei Europene.
Din acest motiv s-au alocat bani care vor putea ajunge acum în statele membre aflate în prima linie, precum Grecia şi Italia, dar şi în alte state membre ale uniunii care se confruntă cu mari fluxuri de migraţie.
Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.
Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, a declarat că „În prezent, statele membre se confruntă cu dificultăţi fără precedent în domeniul migraţiei şi al securităţii, iar Comisia ia măsuri, în spirit de solidaritate. Programele naţionale aprobate oferă un sprijin financiar semnificativ statelor membre pentru abordarea acestor probleme.”
Finanţarea acordată prin Fondul pentru azil, migraţie şi integrare sprijină eforturile depuse la nivel naţional pentru a îmbunătăţi capacităţile de primire, a asigura conformitatea procedurilor de azil cu standardele Uniunii, a integra migranţii la nivel local şi regional şi a spori eficacitatea programelor de returnare.
Finanţarea din Fondul pentru securitate internă ajută la gestionarea şi supravegherea frontierelor şi este utilizată, de asemenea, pentru consolidearea capacităţii de a gestiona în mod eficient riscurile legate de terorism, trafic de droguri, criminalitate informatică, trafic de fiinţe umane şi alte forme de criminalitate organizată.
Comisia depune eforturi în vederea aprobării rapide a celor 13 programe naţionale rămase. Cele două fonduri – pentru migraţie şi pentru securitate internă -, care dispun de un buget total de aproape 7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, reprezintă principalele instrumente financiare ale uniunii care permit realizarea de investiţii într-o Europă deschisă şi sigură.
Până acum cea mai mare sumă a fost alocată Greciei – aproape 715 milioane de euro, urmată de Italia cu 558 de milioane de euro şi Spania cu 522 de milioane de euro.
85% din fondurile europene cu acest scop sunt direcţionate prin intermediul programelor naţionale strategice multianuale.
Cele 15 procente rămase sunt gestionate de Comisie pe baza programelor de lucru individuale.