Caz privind obţinerea rezidenţei în UE, în atenţia CEJ
Curtea Europeană de Justiţie stabileşte clar condiţiile pentru obţinerea unui permis de şedere pe termen lung pentru cetăţenii din ţări terţe.
Articol de Victor Gheorghe, 18 August 2014, 13:29
Conform unei directive europene, Statele membre acordă statutul de rezident pe termen lung resortisanților țărilor terțe care au avut reședința legală și fără întrerupere pe teritoriul lor timp de cinci ani înainte de a depune cererea.
O problemă a apărut în cazul soţiei unui deţinător de astfel de permis, care ar fi dorit să beneficieze de acelaşi statut.
Concret, doamna Tahir, resortisant pakistanez, a depus la Prefectura Verona din Italia o cerere de eliberare a unui permis de ședere UE de rezident pe termen lung, în calitate de soție a domnului Tahir.
Acesta din urmă, de asemenea resortisant pakistanez, era deja posesorul unui astfel de permis.
Audio: Caz privind obţinerea rezidenţei în UE, în atenţia CEJ.
Cererea doamnei Tahir a fost respinsă pentru motivul că ea nu deținea personal, de cel puțin cinci ani, un permis de ședere valabil.
Instanța italiană a explicat că, deși eliberarea permisului pe termen lung membrilor familiei resortisantului care a obținut deja un asemenea permis este subordonată anumitor condiții (precum un venit suficient și o locuință adecvată), cerința reședinței pe o durată de cinci ani s-ar referi, în Italia, doar la acest resortisant, nu și la membrii familiei sale.
Sesizată în aces caz, Curtea Europeană de Justiţie a observat că nimic din modul de redactare a directivei privind statutul resortisanţilor nu permite să se presupună că un membru al familiei unui rezident pe termen lung poate fi exonerat, pentru a beneficia de statutul de rezident pe termen lung, de cerința reședinței legale și fără întrerupere timp de cinci ani.
Curtea a constatat că obiectivul principal al directivei este integrarea resortisanților țărilor terțe care s -au instalat în mod durabil într-un stat membru. Instanţa europeană mai arată că statele membre pot să elibereze permise de ședere permanente sau cu durată de validitate nelimitată în condiții mai favorabile decât cele stabilite de directivă.
Cu toate acestea, ea subliniază că acest tip de permise nu acordă accesul la dreptul de ședere în alte state membre.