Cadrul financiar multianual 2014-2020 dezbătut în PE
Pe ordinea de zi a Parlamentului European figurează o serie de subiecte importante, primul dintre ele fiind cadrul financiar multianual 2014-2020.
Articol de Adriana Leu, 03 Iulie 2013, 10:53
Parlamentul European se află în sesiune plenară. Pe ordinea de zi a Parlamentului European figurează o serie de subiecte importante, primul dintre ele fiind cadrul financiar multianual 2014-2020.
Parlamentul va vota o rezoluţie politică, iar textele legislative finale vor fi votate în luna septembrie.
Rezoluţia de miercuri vine după ce liderii europeni au aprobat în urmă cu doar câteva zile bugetul Uniunii pentru perioada în discuţie, care se ridică la 960 de miliarde de euro.
Europarlamentarii îşi vor da din nou votul pentru propunerea de suspendare a tranzacţiilor cu unele permise de emisii CO2 pentru încurajarea inovaţiilor cu procentaj scăzut de carbon.
Audio: Ordinea de zi a Parlamentului European.
Plenul a respins propunerea în luna aprilie, iar textul a fost modificat în comisia parlamentară.
Disputele din ultimele zile pe tema programului american "PRISM" de supraveghere a comunicaţiilor ajung şi în Parlamentul European.
Deputaţii, împreună cu reprezentanţii Comisiei şi Consiliului vor discuta miercuri despre modul în care un program de acest fel influenţează vieţile private ale europenilor.
Organismele europene consideră că trebuie grăbită reforma protecţiei datelor personale ale cetăţenilor.
Potrivit Parlamentului European este posibil să fie luate în discuţie şi recentele articole de presă referitore la un alt program secret de supraveghere, 'Tempora', presupus a fi implementat de o agenţie de spionaj din Marea Britanie.
Tot miercuri va fi votată şi rezoluţia privind recomandările adresate autorităţilor maghiare pentru a corecta de urgenţă orice încălcare a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene în urma mai multor amendamente controversate introduse de partidul de guvernământ de la Budapesta la Legea presei şi Constituţie.
Un alt subiect important aflat pe ordinea de zi se referă la capacitatea Uniunii Europene de a reacţiona în faţa ameninţărilor transfrontaliere la adresa sănătăţii.
Discuţiile pornesc de la exemple precum coronavirusul, epidemia E. coli din 2011 sau gripa H1 N1 din 2009.
Documentul care va fi discutat astăzi şi votat mâine va permite decretarea stării de urgenţă sanitară la nivel european, precum şi achiziţionarea comună a vaccinurilor de către statele membre.
Discuţiile din Parlamentul European includ şi închiderea Radioteleviziunii publice din Grecia, în condiţiile în care decizia guvernului grec a atras numeroase reacţii şi proteste.