Brexit, "mai periculos pentru UE decât Grexit"
Bancherii europeni par mult mai îngrijoraţi de posibilitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană decât de părăsirea zonei euro de către Grecia.
Articol de Arina Petrovici, 26 Iunie 2015, 10:44
Aparteneţa Regatului Unit la Uniunea Europeană este mult mai importantă pentru viitorul pe termen lung al blocului comunitar decât ceea ce se va întâmpla cu Grecia – afirmă bancherii care au participat, zilele acestea, la o conferinţă pe teme financiare –, chiar dacă la Bruxelles se poartă, pe ultima sută de metri, negocieri menite să evite intrarea Greciei în incapacitate de plată şi ieşirea ţării din zona euro.
Tim Adams, preşedintele Institutului Internaţional pentru Finanţe, cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a declarat miercuri pentru Reuters: „Pentru mine, un Brexit – adică ieşirea Marii Britanii din Uniune – ar fi un coşmar mult mai mare. Regatul Unit are un rol important în economia europeană şi în ecosistem. Ne vom confrunta cu un an de incertitudini”.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Reales în funcţie la 7 mai, premierul conservator David Cameron şi-a reiterat promisiunea de a organiza, până la sfârşitul anului 2017, un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.
Printre obiectivele principalele pe care David Cameron le va urmări în renegocierea relaţiilor cu Uniunea se numără obţinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naţionale britanice şi diminuarea fluxului imigranţilor est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricţioneze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistenţă socială.
O astfel de măsură ar fi îngheţarea, timp de patru ani, a ajutoarelor sociale pentru noii imigranţi.
Hans Jaeckel, economist la Banca Centrală a Germaniei, crede că „în mod mecanic, Grexit – respectiv, ieşirea Greciei din zona euro – va afecta funcţionarea şi structura Uniunii Europene mai mult decât Brexit.
Dar – subliniază el – pentru spiritul, perspectivele viitoare şi simbolurile Uniunii Europene, Brexit reprezintă un risc mai accentuat”.
Şi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat, acum două zile, că un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea determina băncile globale să părăsească Londra pentru Frankfurt, Paris sau Dublin, iar perspectivele de creştere ale economiei ar fi afectate.