Bilanţ al activităţii preşedinţiei luxemburgheze
Valurile de imigranţi care au adus în Europa sute de mii de oameni şi violenţa islamiştilor radicali, au dus la reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne.
Articol de Costin Grigore, 22 Decembrie 2015, 10:58
Miniştrii luxemburghezi responsabili cu Justiţia, Migraţia şi Afacerile interne sunt invitaţi astăzi în comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European.
Este o discuţie la finalul preşedinţiei luxemburgheze, un mandat marcat de agravarea crizei refugiaţilor şi de atentatele teroriste de la Paris.
Se aşteaptă ca cei trei miniştri să prezinte un bilanţ al activităţii preşedinţiei luxemburgheze şi să răspundă întrebărilor europarlamentarilor, cu accent pe modul în care au fost gesionate două situaţii care au zguduit Uniunea Europeană şi în opinia multor analişti au fost pe cale chiar să ducă la destramarea ei.
Audio: Agenda europeana. Euranet plus.
Valurile de imigranţi care au adus în Europa sute de mii de oameni şi violenţa islamiştilor radicali, au dus la reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne.
Aceste evenimente, de o dimensiune fără precedent, au avut un impact semnificativ asupra activităţii preşedinţiei semestriale, iar mica ţară Luxembourg a trebuit să gestioneze situaţiile de urgenţă.
Prin urmare au fost convocate mai multe reuniuni extraordinare ale şefilor de stat şi de guvern din ţările membre, pentru a răspunde acestor provocări, a spus recent premierul luxemburgez, care a prezentat un raport preliminar al activităţii ţării sale.
Luxemburg a acţionat ca mediator pentru a găsi soluţii commune şi care să nu încalce drepturile europenilor, a explicat premierul, Xavier Bettel:
"Preşedinţia a convocat, de asemenea, Conferinţa la nivel înalt privind traseul migranţilor prin estul Mediteranei şi Balcanii de Vest care a dus la o cooperare consolidată între toate ţările în cauză, inclusiv Turcia, Libia şi Iordania. Iar summit-ul de la Valletta a făcut posibilă discutarea crizei migraţiei, împreună cu ţările africane, astfel încât să "găsească soluţii care să implice toate părţile.
În urma atacurilor de la Paris, preşedinţia luxemburgheză a identificat acţiuni prioritare, cum ar fi accelerarea aprobării Directivei privind înregistrarea datelor pasagerilor, îmbunătăţirea schimbului de informaţii, utilizarea mai sistematică a bazelor de date, sau combaterea fenomenului radicalizării tinerilor"
Luxemburgul lasa însă moştenire viitoarei preşedinţii semestriale consolidarea controalelor la frontierele externe, accelerarea procesului de relocare a refugiaţilor, dar şi a politicii de returnare în ţările de origine a migranţilor economici.
Dar, la capitolul realizări preşedinţia luxemburgheză, a mai trecut recentul accord dintre Comisie, Parlamentul European şi statele membre privind protecţia datelor pe Internet, şi adoptarea, în urmă cu doar câteva zile, a noii strategii de securitate cibernetică.
Ambele au impact asupra drepturilor europenilor şi au fost negociate intens, iar Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a avut un cuvânt important de spus.