Banca Centrală Europeană vrea să retragă bancnota de 500 de euro
Autorităţile europene semnalează tot mai des utilizarea bancnotelor de 500 de euro în scopuri ilicite, iar acest argument nu mai poate fi ignorat.
Articol de Arina Petrovici, 16 Februarie 2016, 12:24
Banca Centrală Europeană va decide în curând cu privire la o eventuală retragere a bancnotei de 500 de euro, argumentele în favoarea menţinerii ei fiind din ce în ce mai puţin convingătoare.
Viitorul bancnotei de 500 de euro – cea mai scumpă cupiură disponibilă în cele 19 ţări membre ale blocului monetar european – este pus sub semnul întrebării.
Unul dintre directorii Băncii Centrale Europene, Benoît Coeuré, a explicat pentru cotidianul francez „Le Parisien” că autorităţile europene semnalează tot mai des utilizarea bancnotelor de 500 de euro în scopuri ilicite, iar acest argument nu mai poate fi ignorat.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Deşi reprezintă doar 3% din numărul bancnotelor în euro care sunt în circulaţie şi 28% din valoarea lor cumulată, potrivit statisticilor BCE, ele permit transportarea discretă a unor sume enorme. Rolul lor în circulaţia banilor murdari, în corupţie şi în finanţarea activităţilor ilegale este evidenţiat mai tot timpul, în special în contextul în care Uniunea Europeană a decis să-şi intensifice lupta împotriva finanţării terorismului, mai ales în urma presiunilor făcute de Franţa.
La începutul acestei luni, Comisia Europeană a anunţat că doreşte să coopereze cu BCE şi cu toate părţile implicate pentru a vedea dacă este sau nu necesară o acţiune specifică în privinţa acestui subiect. Benoît Coeuré a apreciat că argumentele în favoarea menţinerii bancnotei de 500 de euro sunt din ce în ce mai puţin convingătoare.
Decizia finală va aparţine consiliului guvernatorilor BCE, care reuneşte şase membri ai directoratului şi 19 guvernatori ai statelor din zona euro.
Totuşi – scrie France Presse – mai mulţi experţi au pus deja la îndoială eficienţa unei astfel de măsuri în combaterea criminalităţii. Capii reţelelor de crimă organizată nu sunt idioţi – spune Friedrich Schneider, expert în economie subterană la Universitatea din Linz –, spălarea banilor se realizează de multă vreme prin intermediul firmelor fantomă şi fără a implica lichidităţi.
Unii comentatori afirmă că, pentru BCE, retragerea bancnotei de 500 de euroar avea un efect benefic: limitând posibilitatea tezaurizării de sume mari pe spaţii mici, ar putea stimula circulaţia banilor în zona euro şi ar stimula încet încet dinamica preţurilor.