Armonizarea politicilor europene din domeniul nediscriminării
La Roma începe joi o conferinţă ce are ca temă armonizarea politicilor europene din domeniul nediscriminării.
Articol de Victor Gheorghe, 06 Noiembrie 2014, 11:06
Evenimentul este organizat de preşedinţia italiană a Consiliului Uniunii Europene şi Comisia Europeană şi îşi propune să sublinieze importanţa politicilor de egalitate în spaţiul comunitar.
Conferinţa va fi deschisă de către Věra Jourová, comisar pentru justiţie, drepturile consumatorului şi egalitate de gen.
Pe agendă se află discuţii despre modalităţile de promovare a drepturilor şi şanselor egale pentru toţi cetăţenii europeni, precum şi împărtăşirea cunoştinţelor şi experienţelor, cu scopul de a dezvolta politici şi metode mai eficiente de contracarare a tuturor formelor de discriminare şi combatere a stereotipurilor.
Audio: Armonizarea politicilor europene din domeniul nediscriminării.
Evenimentul reuneşte aproximativ 200 de delegaţi, reprezentanţi ai guvernelor, ONG-urilor, partenerilor sociali, mass media din statele membre şi ţările în curs de aderare.
De menţionat că la această conferinţă, problematica romilor are prioritate de abordare, pentru că ea se află oricum înscrisă în agenda politică a Uniunii.
Pentru integrarea acestei minorităţi există deja un instrument juridic.
Mai mult, statele membre trebuie să rezerve pentru incluziunea socială cel puţin 20% din alocarea ce le revine în cadrul Fondului Social European.
Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale prevede că orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură generică, limbă, credinţă sau religie, opinii politice sau de altă natură, calitatea de membru al unei minorităţi naţionale, proprietate, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală va fi interzisă.
Pornind de la acest principiu, Comisia Europeană a stabilit o strategie de promovare pozitivă şi activă a nediscriminării şi a egalităţii de şanse pentru toţi.
Unul dintre principalele obiective ale acestei strategii este să asigure o protecţie juridică eficientă împotriva discriminării pe întreg teritoriul Uniunii, prin transpunerea integrală de către toate statele membre a legislaţiei comunitare în acest domeniu.
Strategia încurajează, de asemenea, adoptarea unor măsuri suplimentare, cum ar fi difuzarea informaţiilor, sensibilizarea publicului, schimbul de experienţă, formarea profesională şi accesul la justiţie.