Adaptarea legislaţiei europene la cerinţele lumii digitale
Sunt vizate legile care reglementează activitatea companiilor europene, pentru stimularea economiei Uniunii şi crearea de locuri de muncă.
Articol de Laurenţiu Văduva, 02 Octombrie 2015, 12:19
Specialişti în domeniul informaticii, factori de decizie din Uniunea Europeană şi reprezentanţi ai mediului de afaceri se reunesc astăzi la Bruxelles pentru discuţii pe tema adaptării legislaţiei europene la cerinţele lumii digitale.
Sunt vizate legile care reglementează activitatea companiilor europene, pentru stimularea economiei Uniunii şi crearea de locuri de muncă.
Conferinţa de astăzi are un scop precis. Să aducă la aceeaşi masă factorii de decizie din satele membre şi de la nivelul Uniunii Europene cu reprezentanţi ai companiilor şi cu experţi în domeniul digital.
Va fi un dialog în care unii vor spune ce le trebuie, iar alţii vor da răspunsurile.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Sunt o companie românească şi doresc să mă extind în Europa. Să creez profit şi locuri de muncă. Să am cât mai multă vizibilitate. Cum pot folosi mai bine mediul online ? Ce legislaţie m-ar avantaja ?
Sunt suedez şi lucrez pentru o companie italiană în Bulgaria. Cum pot stabili cele mai bune şi securizate legături cu managerii mei de la Roma pentru a le cere instrucţiuni ori de câte ori am nevoie ?
Sau sunt un cetăţean român şi lucrez în Spania sau Italia. Doresc să recepţionez şi aici emisiunile favorite din ţară. Mă poate ajuta mediul online ?
La Bruxelles, astăzi, companiile vor întreba, specialiştii vor răspunde, iar reprezentanţii Uniunii şi ai statelor membre vor lua notiţe.
Pe baza lor, Comisia va propune o legislaţie care va fi înaintată Parlamentului European şi Consiliului pentru dezbateri.
Digitalizarea înseamnă practic folosirea cât mai eficientă a mediului online pentru orice dorim, de la muncă la recreere şi distracţie.
Uniunea Europeană garantează libera circulaţie a persoanelor, banilor, produselor şi serviciilor. Există însă bariere legislative şi culturale. Acum avem însă ceva nou. Piaţa Unică Digitală.
Concept prioritar al actualei comisii. De ce ? Pentru că într-o astfel de piaţă integrată aceste bariere sunt mult mai mici.
În luna februarie, Comisia sublinia că digitalizarea este unul din determinanţii principali ai integrării pieţelor de capital. Iar în luna mai era prezentată strategia de realizare a Pieţei Unice Digitale.
Conferinţa de astăzi va fi deschisă de Comisarul European pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de gen, Vera Jourova şi are două părţi: prima - digitalizarea legislaţiei companiilor. A doua, digitalizarea guvernanţei corporative. Prin guvernanţa corporativă înţelegem toate sistemele şi procesele necesare pentru conducerea şi controlul unei companii, aşa încât să-i creştem performanţele şi valoarea.
Comisia Europeană are aşteptări mari de la această conferinţă.
Printre viitoarele iniţiative legislative s-ar putea afla înregistrarea online a companiilor, transmiterea electronică a documentelor, votul electronic în consiliile de administraţie, soluţii digitale pentru accesul la informaţii mai detaliate asupra companiilor europene.