Acordul de la Paris va intra în vigoare la 4 noiembrie 2016
Consiliul European depune la secretariatul general al ONU decizia privind ratificarea de către UE a Acordului de la Paris privind acţiunea împotriva schimbărilor climatice.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Octombrie 2016, 11:14
Consiliul European depune, astăzi, la secretariatul general al ONU decizia privind ratificarea de către Uniunea Europeană a Acordului de la Paris privind acţiunea împotriva schimbărilor climatice.
Schimbările climatice - o problemă gravă, care ne afectează pe toți.
Potrivit estimărilor, anul acesta ar putea fi declarat cel mai cald de când se fac măsurători meteo în lume, adică din secolul 19. Iar, potrivit unor studii ONU, temperaturile medii mondiale ar urma să crească cu trei grade Celsius sau chiar mai mult până în 2100.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Încălzirea globală înseamnă creșterea continuă a temperaturilor medii ale atmosferei în imediata apropiere a solului și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii.
Fenomenul are efecte asupra mediului: determină ridicarea nivelului mării, intemperii, precum furtuni violente, uragane şi perioade de secetă prelugită, dar şi topirea ghețarilor, dispariţia unor plante sau specii de animale sau influenţe în sănătatea oamenilor. Cine îşi poate asuma toate aceste riscuri?
A fost identificată ca una din cauzele principale ale schimbărilor climatice poluarea, pe care fiecare dintre noi o provoacă direct sau indirect, în fiecare zi.
În decembrie 2015, la Paris, cele 195 de ţări participante la Confeinţa internaţională s-au înţeles, după negocieri dificile, să limiteze creșterea temperaturii mondiale la cel mult 2 grade, față de nivelul din era preindustrială.
Astfel, fiecare dintre semnatare s-a angajat să-şi reducă sensibil emisiile de gaze cu efect de seră, în perioada 2020-2030.
Totodată, participanţii au căzut de acord să se informeze reciproc despre rezultatele obţinute în reducerea poluării. Iar ţările dezvoltate să le ajute pe cele foarte sărace să lupte cu schimbările climatice.
S-a stabilit ca Acordul de la Paris să intre în vigoare odată ce va fi ratificat de 55 de state responsabile pentru cel puțin 55% din emisiile la nivel global.
În condiţiile în care principalii trei poluatori ai lumii: Statele Unite, China şi India au ratificat Acordul, iar acum şi Uniunea Europeană, condiţiile sunt îndeplinite, iar documentul va intra în vigoare la 4 noiembrie anul acesta.
Între ţările europene care au ajutat la depăşirea pragului se află Germania, Franţa şi Slovacia, care au ratificat textul în parlamentele lor.
După aprobarea în Parlamentul European, cu o majoritatea covârşitoare, statele membre ale Uniunii vor ratifica acordul fie odată cu Uniunea, în cazul în care și-au finalizat procedurile naționale, fie ulterior, cât de curând posibil.