Premiera în România: proces simulat al unui lider nazist chiar in plenul Parlamentului
România a găzduit în premieră, în sala de plen a Parlamentului României, o reeditare a International Mock Trial on Human Rights, eveniment desfășurat sub forma unui proces simulat care a avut în centru una dintre figurile de prim-plan ale regimului nazist: Ernst Rüdin.
Articol de Maria Țoghină, 22 Martie 2023, 21:09
Astăzi, 22 martie, România a găzduit în premieră, în sala de plen a Parlamentului României, o reeditare a International Mock Trial on Human Rights, eveniment desfășurat sub forma unui proces simulat care a avut în centru una dintre figurile de prim-plan ale regimului nazist: Ernst Rüdin, arhitectul legilor „igienei rasiale” și promotor al programului nazist de sterilizare forțată și eutanasiere involuntară, căruia i-au căzut victime atât evreii, cât și populațiile romani, slave și de culoare, precum și persoane cu dizabilități fizice sau intelectuale, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatorul evenimentului, Complexul Educațional Laude-Reut.
Evenimentul de la București a constituit o reeditare a procesului desfășurat pe data de 31 ianuarie a.c., sub egida Organizației Națiunilor Unite, chiar la sediul ONU din New York. La evenimentul din SUA, România a fost reprezentată de un lot de elevi ai Complexului Educațional Laude-Reut, una dintre școlile de top din învățământul preuniversitar privat din țara noastră.
Ca și la New York, procesul de la București s-a derulat sub patronajul organizației Social Excellence Forum din Israel. Principalii participanți au fost 23 de tineri, elevi și studenți de la 20 de școli din toată țara (București, Iași, Sibiu, Ploiești și Buzău), care au format echipele acuzării și apărării. Majoritatea participanților, 12 la număr, sunt elevi ai liceului Laude-Reut. În sala de plen a Parlamentului au fost prezenți peste 350 de elevi, însoțiți de profesori, părinți și invitați.
Invitației lansată de Tova Ben Nun-Cherbis, președintele Complexului Educațional Laude-Reut și inițiatoarea evenimentului, au răspuns, alături de elevi și studenți, personalități de seamă ale vieții politice și academice din România, precum și membri ai corpului diplomatic de la București: dl Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, E.S. Reuven Azar, ambasadorul statului Israel în România, E.S. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei și dr. Avi Omer, fondatorul Social Excellence Forum.
„Aducerea acestui eveniment în România, într-un cadru oficial, este o reafirmare a participării noastre active la efortul internațional de eliminare a denaturării dovezilor științifice care distrug drepturile fundamentale ale omului și ale demnității umane”, a afirmat președintele Complexului Educațional Laude-Reut, Tova Ben Nun-Cherbis în deschiderea evenimentului.
„Totodată, rolul acestei simulări de proces este de a evidenția importanța respectului față de ceilalți și de a accepta diferența și unicitatea individuală, precum și nevoia de unitate și solidaritate determinate de faptul că suntem parte a unei comunități. De asemenea, trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul credinței oarbe într-un lider abuzator. Evenimentul de astăzi le permite tuturor celor implicați să contribuie nu doar la procesul istoric justițiar, ci este o declarație de luptă împotriva extremismului și a antisemitismului. România a devenit un model regional în privința asumării Holocaustului, a contracarării negării și a distorsionării adevărului despre acesta”, a declarat la rândul său dl Marcel Ciolacu. „La nivel politic există o preocupare constantă pentru readucerea în atenție a adevărului istoric. Aceasta are o miză mai ales în contextul educării tinerei generații, care trebuie să aibă instrumentele recunoașterii discriminării, a actelor de antisemitism și a abuzului asupra drepturilor omului”, a încheiat domnia sa.
Ca și la procesul de la New York, capetele de acuzare formulate împotriva lui Ernst Rüdin au fost în număr de patru: incitarea la crime împotriva umanității, respectiv la crimă, exterminare, tortură și persecuție; genocid; incitare, precum și cauzarea directă a crimei împotriva umanității numită sterilizare; apartenența la organizații criminale definite potrivit Principiilor de la Nürnberg. Ernst Rüdin a decedat în 1952, fără să fi fost judecat vreodată, în ciuda activității sale notorii din perioada regimului nazist, se mai arată în comunicatul de presă.
Principalii participanți de la București au fost 23 de elevi și studenți de la 20 de școli din toată țara, care au format echipele de „procurori” și „avocați”
În sala de plen a Parlamentului a avut loc o reeditare a International Mock Trial on Human Rights, eveniment organizat la începutul anului la sediul ONU din New York
La ambele ediții, din SUA și România, evenimentul a constat într-un proces simulat avându-l în centru pe Ernst Rüdin, creierul programului nazist de sterilizare forțată și eutanasiere involuntară.
Membrii completului de judecată au fost dl Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, dna Laura-Iuliana Scântei, judecător la Curtea Constituțională a României, și dl Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României.
- Verdictul a fost „vinovat”
- Dacă ar fi fost judecat în 1946-1947, Ernst Rüdin ar fi fost probabil condamnat la închisoare pe viață
- Rüdin nu a fost niciodată judecat și a decedat în 1952
- Procesul, o declarație de luptă împotriva extremismului
„Scopul acestui proces este prin excelență unul moral, de evocare a memoriei victimelor crimelor nazismului și ale Holocaustului”, a declarat, în opinia sa citită la finalul procesului, dl judecător Marian Enache. „Încadrările juridice ale acestor fapte nu mai pot fi valorificate azi, întrucât inculpatului nu îi mai pot fi aplicate sancțiunile juridice prevăzute în legislația internațională. Dar gravitatea acestor fapte abominabile prin consecințele lor, chiar nepedepsite juridic, nu poate fi și nu trebuie uitată. Este și rolul acestei Curți să le aducă pe acestea la cunoștința asistenței și a noilor generații.”
În decizia sa, judecătoarea Laura-Iuliana Scântei l-a găsit pe inculpatul Ernst Rüdin vinovat de trei din cele patru capete de acuzare, cu excepția acuzației de genocid: „Dacă tot ceea ce s-a spus azi aici s-ar fi auzit în Tribunalul Militar Internațional de la Nürnberg, probabil că la data pronunțării verdictului am fi auzit aceste cuvinte ale președintelui acelui tribunal: Inculpat Ernst Rüdin, pe baza rechizitoriului pentru care ați fost condamnat, Tribunalul Militar Internațional vă condamnă la închisoare pe viață.”
Despre Ernst Rüdin și procesul său
Evenimentul de la București a avut loc după cele două zile ale conferinței 2Day Ambassador (20-21 martie), organizate în fiecare an de Complexul Educațional Laude-Reut, în cursul căreia elevii care sunt înscriși la cursurile școlii de diplomație și relații internaționale au putut participa la prezentări și dezbateri despre subiecte precum: relațiile bilaterale ale României, ca membru al UE, în domenii relevante de dezvoltare (educație, economie, știință și inovație etc.); provocări și evoluții în domeniul securității în secolul XXI; modalități de a-i încuraja pe tineri să facă studii de diplomație.
Lucrările procesului s-au derulat cu ajutorul unei echipe de actori profesioniști care au interpretat principalele personaje: Constantin Florescu (Ernst Rüdin), Cătălin Gheorghe (Arnold, asistentul lui Rüdin), Oana Laura Gabriela și Emilie Haus. Echipele de „avocați” și „procurori” au fost formate din elevi și studenți.
Regia evenimentului a fost asigurată de dna Keren Herruti, din Israel, și de dl Răzvan Dincă, președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune, în colaborare cu dl Daniel Jinga, manager-director general al Operei Naționale din București.
De asemenea, la eveniment au participat, ca invitați speciali, prof. univ. dr. Marius Turda (istoric, Marea Britanie), dr. Ephraim David Deutsch (Yad Vashem Institute, Israel), și Sefi Fischler (Project Coordinator and Development, Social Excellence Forum, Israel)
În timpul regimului nazist, în cadrul programului de purificare rasială peste 400.000 de persoane au fost sterilizate forțat, iar circa 300.000 de pacienți internați în instituțiile psihiatrice au fost uciși, 70.000 dintre aceștia în camerele de gazare. Promotorii „igienei rasiale”, printre care Rüdin a ocupat un loc de frunte, au jucat un rol important în Holocaust.