Povestea cărții “Fals jurnal de supraviețuire”, de Ruxandra Săraru
De 30 de ani în slujba Radioului, Ruxandra Săraru vorbește, din postura de intervievat, despre primul ei proiect publicistic, cartea document “Fals jurnal de supraviețuire".
Articol de Luminiţa Voinea, 25 Iunie 2019, 13:07
Cunoscuta jurnalistă și om de radio Ruxandra Săraru, o voce inconfundabilă a Radioului Public, a povestit cu har și emoție, la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină , despre provocările profesiei de jurnalist, dar și despre pasul pe care a ales să-l facă de la clipa efemeră rostită la Radio, la cartea document pe care a publicat-o, “Fals jurnal de supraviețuire”.
Destinul Ruxandrei Săraru este strâns legat de Radio, aici unde, de 30 de ani, a cunoscut toate provocările profesiei de jurnalist, o profesie despre care spune că o face să fie vie, să trăiască, să dea viață și bucurie întâmplărilor și în final, să aștearnă pe hârtie interviurile pe care le-a realizat cu mari personalități, precum Emil Hurezeanu, Mugur Isărescu, Paul Grigoriu, Jana Gheorghiu, Adrian Păunescu, Ion Țiriac, Bogdan Aurescu, Dumitru Prunariu, Teodor Meleșcanu, E.S Michele Ramis, Mihai Chifor, Călin Popescu Tăriceanu, Ion Cristoriu, Dinu Săraru, Corina Crețu și alte nume emblematice ale vieții politice, sociale și diplomatice.
Interviurile sunt luate de autoare în cadrul emsiunilor difuzate la Radio România Actualități, precum “In Casa Radio” și „Oameni care mișcă România”, în perioada 2005 – 2018.
Pentru Ruxandra, cartea reprezintă un jurnal al vieții, surprinde clipa , dar și o parte din trăirile jurnalistului pentru care Radioul s-a împletit cu destinul.
“E un jurnal, pentru că interviurile sunt cronologice, este un jurnal al vieții mele. De ce fals? Pentru că nu contabilizează fiecare zi din viața mea si nu contabilizează toate trăirile mele. De ce de supraviețurire? Pentru că, așa cum am scris în prefață, Radioul a fost limanul de care m-am agățat să supraviețuiesc într-o Românie în care mi-a fost bine, dar mi-a fost mai mult greu să supraviețuiesc. Într-o viață pe care mulți au crezut-o extraordinar de frumoasă și de generoasă, dar care a fost dură și care mi-a oferit frumusețea prin greutățile sale. De netrecut multe dintre ele”, a mărturisit Ruxandra Săraru.
Aflată pentru prima oară de partea cealaltă a microfonului, în postura de intervievat, Ruxandra a vorbit și despre cel mai greu interviu pe care l-a realizat, cel cu tatăl său, cunoscutul scriitor și om de teatru Dinu Săraru. I-a fost mentor, dar și critic, model în meseria de jurnalist și reper moral în tot ceea ce a realizat .
“Cel mai greu interviu și cea mai mare provocare a fost cu tatăl meu. Pentru că tatăl meu este centrul universului meu. Mi-a fost mentor, dascăl, cel mai aspru critic, mi-a fost model, pentru că n-am vrut să-i urmez în meserie și iată-mă urmându-i în meserie, el a fost și este jurnalist, la 87 de ani are un blog, e blogger. Pentru că n-am crezut că pot să scriu o carte și iată că am un volum si mă gândesc cu încrâncenare să- mi scriu memoriile și să mă apuc să scriu și un roman”.
Întrebată de ascultătorii “Serviciului de noapte” de la Radio România Actualități cum reueșește să păstreze echilibrul în realizarea interviurilor și să scoată la lumină povestea incitantă și captivantă din spatele fiecărui interviu, Ruxandra Săraru a răspuns că toate producțiile jurnalistice sunt realizate cu echidistanță și moderație.
“Echilibrul merge de fiecare dată pas cu pas, la fiecare interviu sau emisiune. Documentarea dinaintea realizarii unui interviu este extrem de importantă. Trebuie să te duci pregătit din respect față de tine însuți, trebuie să-ți respecți meseria și demnitatea ta personală. În al doilea rând, din respect față de interlocutor. Trebuie să știi să-l pui pe om în valoarea cea mai potrivită. Eu am știut că jurnalismul este destinul meu”, se destăinuie Ruxandra Săraru.
Reporter incisiv, realizator talentat, Ruxandra folosește în interviurile sale , la modul cel mai surprinzător toate armele jurnalismului de radio. Este într-o manieră surprinzătoate când prietena interlocutorului, când observator, când analitică, dar niciodată agresivă. Interviurile pe care le veți descoperi, sper eu, constituie o declarație de credință față de destinul de jurnalist al Ruxandrei, niciodată pe deplin împlinit, întrucât... cele mai bune si interesante interviuri sunt mereu pentru ea cele care vor urma, scrie în postfața volumului, jurnalista Maria Țoghină, realizatoarea emisiunii “Serviciul de noapte”.
Si nici nu avea cum să fie altfel, din moment ce pentru Ruxandra Săraru, Radioul este viață, este destin, a ales-o și l-a ales.
“Radioul este paradisul meu pierdut, e limanul meu, e refugiul meu, este viața pe care mi-aș fi dorit să o am, este tot ce n-aș fi putut să fac și n-am facut si tot ce voi face vreodată e Radioul Public“.
Ruxandra Săraru este un cronicar al clipei, o viață pusă de 30 de ani în slujba Radioului Public, a avut o activitate bogată și în televiziune, iar la postul public de radio a realizat emisiuni îndrăgite de publicul ascultător, precum Postmeridian, Five o'clock, Semnături celebre, Întâlniri esențiale, Oameni care mișcă România, În Casa Radio cu Ruxandra Săraru, Punți herțiene.
Volumul “Fals jurnal de supraviețuire” semnat de Ruxandra Săraru a apărut la editura RAO și poate fi găsit la librării.
Astăzi va avea loc lansarea oficială, dar va beneficia de lansări pentru public și la Târgul de carte Gaudeamus, realizat de Radio România.
Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 24/24 iunie 2019.