Medicul Maria Marcvart: Deficitul de vitamina D duce la scăderea imunității
Medicul Maria Marcvart vorbește despre importanța unei imunități bune a organismului, ca metodă de prevenție.
Articol de Luminiţa Voinea, 29 Mai 2024, 13:39
Trecerea de la anotimpul rece către cel călduros este una sensibilă pentru organism, care trebuie să se adapteze la schimbări bruște de temperatură și la vremea capricioasă din ultima perioadă.
Acum, pot apărea probleme legate de imunitatea organismului, care duc la viroze respiratorii, la care se adaugă și alergiile sezoniere.
În ultimii ani, s-a demonstrat foarte clar că deficitul de vitamina D duce la scăderea imunității, spune medicul Maria Marcvart, care recomandă administrarea vitaminelor C, D și Zinc în lunile care conțin litera “r”: ianuarie – aprilie și septembrie – decembrie.
“Să luăm sfânta vitamina D și vitamina C. Țin foarte mult la acestea, pentru că le iau și eu și le dau pacienților. Sigur că este ideal să se facă o dozare de vitamina D, adică forma activă a vitaminei D: 25-OH vitamin D se numește. Tendința generală, inclusiv în Italia, dacă vă puteți imagina, în zonele rurale, oamenii au deficit de vitamina D. Și s-a demonstrat în ultimii ani, foarte clar, că deficitul de vitamină D duce la scăderea imunității”, a spus Maria Marcvart, medic cu specializarea medicină internă și competențe în ozonoterapie, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
O imunitate deficitară creează multe probleme, inclusiv în bolile oncologice, în care organismul trebuie să se apare.
“O imunitate deficitară înseamnă că nu suntem apărați nici împotriva răcerilor sau a bolilor infecțioase grave, dar nici a cancerului. Și cancerul este o boală în care organismul trebuie să se apere. În fiecare secundă, în fiecare minut, se naște o celulă atipică. Dacă limfocitele noastre, care sunt trăgătorii de elită, sunt ok, sunt și suficient de numeroși și suficient de înarmați, atunci totul e în ordine”, a explicat Maria Markvart.
O imunitate bună înseamnă și o alimentație sănătoasă, din care nu trebuie să lipsească măcar o salată pe zi.
“O dietă sănătoasă înseamnă proteine de bună calitate, glucide din fructe, carbohidrați, adică făinoase cât mai complexe, integrale. Și, desigur, toate cele pe care ni le luăm din fructe și legume. Să nu uităm că trebuie să mâncăm, măcar o salată pe zi, sau măcar o gustare cu fructe pe zi“, a punctat medicul.
De asemenea, hidratarea este foarte importantă.
Medicul recomandă consumul de apă plată, sau apă filtrată cu diferite aparate de filtrare.
În ceea ce privește persoanele alergice sau cele cu asm bronșic, este recomandată îndepărtarea covoarelor din locuință, pernele și pilotele să fie spălate foarte des, și să nu fie folosite perne din pufuri, ci perne hipoargenice, care pot fi spălate.
Brânzeturile mențin o stare de inflamație cronică
Potrivit medicului, lactatele nu ar trebui consumate în exces.
Este de ajuns să consumăm brânza o dată, de două ori pe săptămână.
“Suntem niște victimele ale brânzeturilor, dar trebuie să înțelegem că ele ne pot menține o stare de inflamație cronică care nu se vede în nimic, dar se vede în limba încărcată. Se vede în faptul că mucoasele noastre reacționează foarte ușor la virusuri. Noi venim în contact tot timpul cu virusul și cu microbi, cu fungi. Dacă mucoasele sunt ușor inflamate, atunci sigur că aceștia atacă imediat, pentru că au pe unde să intre”.
Obezitatea produce rețele de inflamație și dereglează toată activitatea organismului uman, dar putem vorbi și despre inflamația din bolile oncologice.
“De exemplu, obezitatea este un status inflamator, ca să nu mai vorbim despre inflamația din cancer. Dar deja, cancerul e mult mai mult decât o inflamație. Sigur că e o perturbare de imunitate, cum vă spuneam, dar inflamația în ziua de astăzi înseamnă mult mai mult decât m-am lovit la mână, m-am umflat și mă doare. Și atunci cred că putem, într-o primă fază, avea grijă de sănătatea noastră, alimentându-ne corect, astfel încât să nu stimulăm această creștere a inflamației în interiorul organismului”, spune medicul Maria Marcvart.
Ozonoterapia în imunitate și în tratamentul durerii
Terapia cu ozon este o formă unică de tratament cu administrare atât sistemica, cât și locală, care poate avea diverse forme de administrare, prin care se introduce ozon în organism, crescând astfel nivelul de oxigen din țesuturi.
Ozonul acționează fie direct, în special în cazul virusurilor, bacteriilor, paraziților sau printr-o foarte bună oxigenare a țesuturilor bolnave, fie indirect, stimulând organismul să declanșeze propriile mecanisme de apărare și reparare în cazul diferitelor afecțiuni.
“Sunt multe, multe afecțiuni în care ozonoterapia este utilă pentru că ea, de fapt, are niște modalități de acțiune pe niște simptome clare. De exemplu, este un bun antiinflamator. Iată, inflamație avem de la durerile de genunchi, de umeri, de spate până la colon iritabil. E și el un fel de inflamație. De asemenea, ozonul este un bun detoxifiant, un bun antioxidant. De exemplu, diabetul este o boală cu mult stres oxidativ în care acești produși prooxidanți sunt în dezechilibru față de antioxidanții noștri naturali. Ori, aici ozonul obligă organismul să se lupte cu propriile lui arme. Este foarte bun în cazurile în care nu avem oxigen suficient la un anumit țesut. Bolile aceastea de microcirculație nu prea trec cu altceva, dar ozonoterapia aici intervine, echilibrează imunitatea. E un modulator al imunității, un stimulator al imunității”.
Ozonoterapia poate fi folosită și ca tratament complementar în bolile oncologice, dar nu trebuie renunțat nicidecum la tratamentul clasic recomandat de medicii oncologi.
"Poate fi folosită în combinație cu chimioterapia sau radioterapia, pentru că ozonul, având toate aceste proprietăți pe care vi le-am spus, îmi protejează în mod cert organele sănătoase, afectatate de tratament", a punctat Maria Marvart.
VIDEO: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 27/28 mai 2024.