Medicul George Jinescu: Nu am fost tentat niciodată să părăsesc România
Medicul chirurg George Jinescu a vorbit la “Serviciul de noapte”cu Maria Țoghină despre provocările meseriei de medic în România.
Articol de Luminiţa Voinea, 29 Octombrie 2019, 19:29
68 la sută dintre pacienții care se prezintă la medicul de familie au o suferință venoasă cronică.
Menifestările sunt multiple: de la vene reticulare subțiri sau venule care se organizează sub formă de pânză de păianjen inestetice la nivelul membrelor inferioare, până la ulcerul varicos.
În general, varicele au o cauză genetică, majoritatea pacienților având antecedente în familie, dar există și factori favorizanți cum ar fi profesia (vorbim despre oamenii care stau foarte mult în picioare), obezitatea, vârsta și sexul (femeile sunt mai afectate decât bărbații).
“Boala varicoasă și manifestările ei vizbile sunt doar vârful icebergului, ea având cauze profunde și reprezentând o manifestare a unei afecțiuni subiacente a sistemului venos superficial și profund. Este o patologie foarte des întâlnită, 40% dintre femei și 20% dintre bărbați suferind de insuficiență venoasă“, a spus medicul în chirugie primară și laparoscopică George Jinescu, doctor în științe medicale, la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.
Sfatul lui este să ne prezentăm la medic chiar de la debutul bolii și nu doar atunci când apar complicațiile.
„De obicei, pacienții vin când lucrurile se complică sau când simptome de genul picioarelor grele, dureroase, crampe musculare nocturne, furnicături, arsuri - acestea pot sa-i aducă la doctor. De multe ori, operăm faze avansate, dar ar fi mult mai bine să vină din timp, pentru că și soluția chirugicală poate fi mai ușoară”.
Chiurgia cu laser, cea mai bună soluție pentru boala varicoasă
Tratamentul varicelor trebuie instituit nu doar din motive estetice, pentru îmbunătățirea imaginii piciorului, ci și pentru că varicele netratate pot determina apariția unor complicații severe, cum ar fi tromboflebită superficială sau profundă, hemoragie prin ruptura varicelor, dermatită de stază și ulcer venos.
Cele mai noi tehnici de rezolvare a varicelor sunt cele endovenoase, care folosesc energia termică pentru a distruge vena din interior.
Tratamentul cu laser endovenos este o tehnică modernă, minim-invazivă, care presupune realizarea, sub anestezie locală, a unei puncții în vena safenă.
Decamdată acest tip de tratament nu este decontat de CNAS și se poate realiza doar în rețeaua privată de sănătate.
“Procedeul laser este unul minim-invaziv, cu o recuperare rapidă, fără dureri, cu cicatrici minime. Puncționăm și introducem această fibră de laser. Tehnologia laser nu este decontată de CNAS în sistemul public. Dar o găsim în rețeaua Regina Maria, în spitalul Euroclinic, unde am înființat un compartiment dedicat chiurgiei varicelor. Managementul spitalului a investit într-un aparat destul de scump, vorbim de zeci de mii de euro. Costul în medie pentru o intervenție variază de la 6000 la 8000 de lei”, spune medicul George Jinescu.
De reținut că, în momentul de față, există două variante: intervenția chiurgicală clasică și cea cu laser.
Intervenția cu laser are avantajul că nu lasă cicatrice, este minim invazivă, iar recuperarea este mai rapidă.
Orice hernie trebuie operată când este mică
Specializat în chirugie primară și laparoscopică, medicul George Jinescu a abordat, la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, și problema herniilor parietale.
Fie că sunt inghinale, ombilicale, femurale sau hernii care apar după o intervenție chiurgicală, acestea sunt ușor de diagnosticat pentru că se manifestă sub forma unor umflături vizibile la nivelul peretului abdominal.
Important este să ne prezentăm la medic încă de la debutul acestora, pentru ca sunt mai ușor de operat, punctează medicul George Jinescu
„Sfatul chirurgului: orice hernie odată apărută, trebuie să fie operată când este mică. Pentru că putem folosi tehnologia laparoscopică, o intervenție minim invazivă”.
Sistemul medical public și privat “funcționează bine”
Medicul George Jinescu, care activează atât în sistemul public, la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, cât și în sistemul privat de sănătate - Regina Maria, apreciază că sistemul medical românesc este unul care funcționează în parametri normali.
„Sistemul medical funcționează bine având cele două valențe: public și privat. Eu cred că este un sistem bun, așa cum este el, complementar. Marea majoritate a intervențiilor chirurgicale dificile și complexe se desfășoară în sistemele publice, în spitalele mari, cu tradiție. Există tehnologii moderne, eficiente, care costă foarte mult și nu pot fi compensate de CNAS. Și aceste proceduri își găsesc locul în sistemele private”, punctează medicul chirurg.
Pe lângă tehnologiile moderne, spitalele private, au de câștigat și la capitolul comunicare.
„Există și așteptări mai mari ale pacineților români, care își doresc condiții mai bune de confort, o relație mai apropiată cu medicul, pe care o regăsesc în spitalele private, pentru că acolo există mai mult timp pentru comunicare. Și poate aici câstigă medicina privată, prin comunicare. Mie mi se pare ideală situația în care mă aflu: de a putea practica și de a observa beneficiile ambelor sisteme”, a mărturisit medicul Jinescu.
“Sunt produsul școlii românești. Nu am fost tentat niciodată să părăsesc România”
Doctor în științe medicale, medic primar în chiurgie generală și chiurgie laparoscopică la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Dr. Carol Davila, cu o activitate ce însumează peste 400 de intervenții chiurgicale anual, de-a lungul a 23 de ani de experientă, medicul George Jinescu spune deschis că este produsul școlii românești de medicină, unde a trăit experiențe unice.
„Sunt integral produsul școlii românești și al Spitalului de Urgență Floreasca, unde m-am format și unde am dobândit o mare experiență. Pentru că volumul de muncă și cazurile operate și tratate aici nu se compară cu alte experiențe. Am umblat și prin lume, am fost la specializări în diverse țări, am observat viața chirurgilor și a doctorilor de acolo, nu pot să spun că m-a atras în mod deosebit idea de a profesa în altă parte”.
Mai mult chiar, spune că nu a fost niciodată tentat să plece din România pentru a profesa în străinătate, pe de o parte, datorită educației primite în familie, și pe de altă parte, datorită dorinței de a construi și inova în sistemul medical românesc.
„Nu am fost tentat niciodată să părăsesc România. Există o doză poate de patriotism sau de atașament față de țara în care te naști și prin prisma geneticii, a tradițiilor și a locurilor din care provii. Mama provine din Câmpulung Muscel, zonă profund românească și cu tradiții adânci. Tatăl provine din Bucovina de Nord, care acum e pe teritoriul Ucrainei, iarăsi patrioți înverșunați. Ei s-au adunat într-o familie cu accente patriotice și mi-au insuflat acest lucru. Nu mi-am pus niciodată problema să plec. Dar niciodată! M-am simțit foarte bine aici în perioada aceasta de formare. Prefer să modific și să transform aici locul, decât să mă nișez într-o societate gata organizată în care, probabil, nu vom fi decât niște străini”, a povestit medicul chirurg.
George Jinescu a punctat și măsurile de susținere a medicilor, care s-au luat în ultima perioadă în România, cum ar fi bursele pentru medicii rezidenti sau majorarea salariilor cadrelor medicale.
Investițiile în noile tehnologii rămân, însă, o necesitate pentru sistemul medical românesc.
„S-au făcut o serie de pași în ultimii ani, cum ar fi bursele pentru rezidenți, creșterea salariilor medicilor, care este o reparație făcută după mai bine de 50 de ani pentru breasla doctorilor, pentru profesia de medic, aceștia sunt pași importanți. Rămâne însă, această dorință a medicului, pe lângă recompensa materială, să poată profesa în condiții de dotări comparabile cu ale colegilor din străinătate. Ai nevoie de aceste tehnologii și de asigura constanța materialelor, inclusiv a celor de vârf în diversele domenii ale medicinei.”
Asistent Universitar la Catedra de Chirurgie Generală a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davilla, medicului George Jinescu îi trec prin mână sute de studenți pe care îi încurajează să contribuie la dezvoltarea medicinei și a societății românești.
„Pe tineri trebuie să-i ascultăm, să vedem cum își privesc ei viitorul și eu sper să și-l vadă aici, în țară. Formez o nouă generație de doctori, pentru că cineva trebuie să aibă grijă și de noi peste 30 de ani. Pe copiii mei nu-i încurajez să plece. Am o fată și un băiat și m-aș bucura sa rămână aici și să clădească, să continue ce am făcut noi, să contribuie la dezvoltarea societății românești în măsura în care vor putea.”
“Sunt fanul tehnologiilor noi”
Medicul chirurg George Jinescu își propune să profeseze în continuare în România, pentru a dezvolta noile tehnologii în chiurgia venoasă și parietală și să pună umărul la construirea unui sistem medical de calitate, adaptat cerințelor internaționale.
“Planuri de viitor: de scris un manual despre chirurgia varicelor în varianta de tehnologie modernă, apoi sunt proiecte de cercetare la care particip cu parteneri norvegieni și din România. Vreau să dezvolt partea de tehnologii moderne în boala varicoasă și a părții de chirurgie laparoscopică în chirurgia parietală”.
George Jinescu este doctor în Stiinţe Medicale, Medic Primar în Chirugie Generala și Chirurgie Laparoscopica la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi Asistent Universitar la Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila, la Catedra de Chirurgie Generala.
Cu o experienta de peste 23 de ani in Chirurgie Generală acumulată în cadrul Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, cu o activitate personală ce însumează peste 400 intervenții chirurgicale pe an, dintre care unele cu un grad deosebit de dificultate, dr. George Jinescu operează toată gama de interventii chirurgicale pentru patologia parietală si venoasă.
Tehnicile chirurgicale perfectionate prin stagii de pregatire în clinici de specialitate din Franța și Germania îl recomandă pe medicul George Jinescu în tratamentul modern al problemelor parietale, precum și al varicelor inestetice de la nivelul membrelor inferioare.
George Jinescu a participat la numeroase congrese şi conferinţe naţionale şi internaţionale cu peste 100 de lucrări ştiinţifice; în calitate de coautor a contribuit la realizarea a 10 cărţi de specialitate.