Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Lidia Moise, jurnalist economic: Traversăm o perioadă de crize suprapuse care apasă asupra tuturor economiilor. România s-a stabilizat

Jurnalista Lidia Moise, specializată pe domeniul economic, a făcut o analiză a contextului economic global și a explicat cum poate fi influențată  România de crizele suprapuse care afectează economiile lumii.

Lidia Moise, jurnalista specializată pe domeniul economic, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 24 Mai 2023, 13:16

În ultimii doi ani, chiar dacă la nivel macro economia noastră a reușit să facă față crizelor apărute, oamenii constată că în paralel cu creșterea inflației și a prețurilor, puterea de cumpărare a scăzut.

Românii fac cu greu față creșterii prețurilor și solicită majorări salariale și creșterea pensiilor.

Pe de altă parte, Guvernul a dispus măsuri de reducere a cheltuielilor, după ce a constatat că încasările la buget sunt mai mici decât cele prognozate.

Ne aflăm într-un context global complicat, iar România nu este deloc ferită de riscuri, fiind la limita nerecomandării investițiilor.

“În primul rând, noi nu suntem într-o situație extrem de confortabilă, pentru suntem clasificați la un nivel de alarmă de către agențiile de rating. Vorbim despre ratingul României, nota României, care reflectă abilitatea ei de a-și onora la timp și integral obligațiile de plată pe care le are. Este vorba de împrumuturile statului, România este la limita nerecomandării investițiilor”. Lidia Moise, jurnalist economic, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

România nu este în criză în acest moment

Țara noastră a reușit să se stabilizeze, în ciuda unui context economic dificil.

În jurul nostru, Polonia și Ungaria au traversat perioade grele, dar România reușește sa fie stabilă, beneficiind si de fonduri considerabile venite prin PNRR.

“România s-a stabilizat, România nu este în criză în acest moment și ar fi foarte bine dacă ar reuși își mențină acest echilibru. Gândiți-vă că sunt crize în jurul nostru. O să vă dau exemplul Poloniei, care a trecut prin recesiune tehnică anul trecut și a reușit să afișeze la finalul anului o creștere foarte mică. O să vă dau exemplul Ungariei, care are o inflație foarte mare, de 20% cu toate că la un moment dat a înghețat prețurile, a intervenit, a spus că statul trebuie să controleze prețurile, le-a controlat și au rămas fără mărfuri și n-au reușit nici ei să-și miște economia din loc. Aceste două țări mai au și o problemă, și anume faptul că nu au acces la fondurile europene din programul PNRR, deoarece au niște probleme de incompatibilitate cu cerințele Uniunii Europene, în special în ce privește legislația și sistemul lor juridic, care este considerat excesiv de influențat de politică. Ei bine, ei nu au avut niciun ban din PNRR, însă au putut să acceseze niște fonduri dinainte, destul de puține și, ca atare, au probleme economice foarte mari în acest moment”, a explicat Lidia Moise.

Crizele suprapuse apasă asupra tuturor economiilor

Analizând contextual economic global, jurnalista Lidia Moise a evidențiat că ne aflăm în condițiile unor crize suprapuse sau “policrize”, care apasă asupra tuturor economiilor.

“Este un moment foarte interesant. Este un moment în care avem în jurul nostru, în Europa și în lume, o serie de policrize, de șapte crize, pe care le-am numărat eu. In primul rând, încă se simt efectele crizei aduse de pandemie. A fost această menținere a ratelor dobânzilor la un nivel foarte jos de către băncile centrale, cum nu se putea menține foarte mult, era de la sine înțeles că în momentul în care dobânzile se vor mări, se vor mări și costurile la care oamenii obișnuiți sau firmele se împrumută. Deci, sigur, a fost un șoc, dar oricum s-ar fi întâmplat să crească dobânzile ceva mai mult. Și asta este tot un efect al pandemiei, această mișcare obligatoriu brutală în condițiile de acum. Evident, avem scumpiri foarte mari”.

După criza pandemică, s-au suprapus mai multe crize, printre care cea creată de războiul din Ucraina, care a generat multe probleme în economiile din întreaga lume și o inflație uriașă la nivelul întregii Uniunii Europene din cauza “șantajului energetic” al Rusiei, sau criza blocajelor în transporturile de mărfuri, de materii prime și de componente.

O altă criză poate fi generată de Inteligența Artificială care, chiar dacă poate fi privită ca o oportunitate, este și un risc pentru că poate aduce cu ea concedieri masive care pot genera probleme sociale serioase.

Viitorul plutește în incertitudine

Într-o asemenea situație de suprapunere de crize, viitorul este incert si prin urmare și oportunitățile sunt limitate.

“Absolut totul este incert. Mă gândeam la începutul acestui an că este prima ocazie în care, dacă ar fi să scriu o analiză în care să evaluez cum va evolua economia României și a lumii în 2023, mi-ar fi imposibil să o fac. Apoi am citit niște analize făcute de economiști ai marilor bănci care afirmau că este imposibil să spui cu precizie ce se va întâmpla. Deci, e ca un semn de întrebare uriaș. Incertitudinea plutește asupra economiilor lumii din toate punctele de vedere. Și atunci nici la oportunități nu putem trece foarte multe”, explică jurnalista Lidia Moise.

Totuși, o oportunitate imensă pentru România o reprezintă fondurile europene venite prin PNRR dar și o șansă unică, de a primi în plus 10 miliarde de euro pentru industria românească.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a confirmat oficial în Parlamentul European că sunt disponibile 77 miliarde de euro, bani europeni nefolosiți de statele membre prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

În ce investim economiile?

O investiție profitabilă în această perioadă dificilă din punct de vedere economic ar fi cea în companiile energetice.

“Probabil că una dintre cele mai interesante și sigure investiții este aceea care aduce dividende. Deci, în companiile care produc dividende, cum ar fi companiile energetice, ele dintotdeauna au dat dividende, mai ales în România, unde statul e acționar și le obligă și chiar le verifică să dea dividende cât mai mari. Mă refer aici la Romgaz, de exemplu. Deci aceasta ar fi o investiție înțeleaptă în acele companii listate la bursă care dau dividende și care au un viitor pe un interval de câțiva ani, văd un viitor sănătos al companiilor energetice”, spune Lidia Moise.

Cât privește păstrarea economiilor, “românul din mine ar spune în lei, economistul din mine spune în euro, e mai sigură treaba asta. Mai ales că anul viitor sunt alegeri, patru rânduri de alegeri și întotdeauna, în perioadele acesta de frământări politice, nu știi niciodată ce concesii financiare se fac, cu efecte spectaculoase, neașteptate și neplăcute asupra monedei naționale”. Lidia Moise

Jurnalista mai susține că investițiile imobiliare rămân profitabile, iar pentru împrumuturi este recomandată moneda națională.

Ea previzionează că România va avea o creștere economică, dar una mai modestă decât așteptările.

Va fi o recesiune globală?

Analizând contextul global, se pare că o recesiune economică nu va putea fi evitată.

"În Statele Unite se vehiculează ideea unei recesiuni, pentru că sunt nesfârșitele discuții despre plafonul datoriei. Știți că la ei trebuie aprobat un plafon al cheltuielilor. Așa și datoria americană este foarte mare. Sigur că America este o economie complexă, probabil cea mai complexă economie a lumii și, ca atare, și cea mai bine reglementată și cea mai solidă din acest punct de vedere, dar care este din când în când devorată de crize destul de puternice. Pe urmă, în Europa, avântul Băncii Centrale Europene de majorare a dobânzilor a dus deja la o scădere fără precedent în ultimii ani a împrumuturilor bancare. Este așteptată și o creștere a nivelului creditelor neperformante, deci probleme nu foarte mari, dar probleme pentru sistemul bancar și pentru companiile din Europa. Rămânem în continuare cu o nesiguranță în ce privește prețurile energiei electrice în această iarnă ne putem aștepta la scumpiri, la șocuri, la o iarnă foarte grea, la o scumpire a petrolului și a transporturilor, din nou presiuni inflaționiste și se pare că sunt state europene care nu vor putea evita nici ele recesiunea și mă refer la economii mari acum, la o încetinire a economiei și poate chiar o recesiune tehnică. Impactul războiului din Ucraina se va vedea în economia europeană”, arată analiza jurnalistei Lidia Moise.

VIDEO Pentru analiza completă urmăriți Serviciul de noapte, ediția din 22/23 mai 2023

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Serviciul de noapte 23 Decembrie 2024, 12:51

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Despre credință și știință și despre cum putem adăuga valoare spirituală vieții noastre, vorbim într-o ediție de sărbătoare a...

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
Serviciul de noapte 16 Decembrie 2024, 09:11

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează

Romina Surugiu, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și Antonio Momoc, profesor la aceeași facultate,...

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează