EXCLUSIV RRA: Sitcom aniversar, un proiect unic pe piața radiofonică
Radio România Actualități va marca împlinirea a 90 de ani de existență a Radioului public, printr-un sitcom aniversar.
Articol de Luminiţa Voinea, 12 Iunie 2018, 10:48
Actori celebri, înregistări inedite, locații spectaculoase, o poveste din anii 1928, atunci când se înființa Radioul Public, toate într-o producție unicat pe care o puteți asculta din această toamnă la Radio România Actualități.
La aniversarea a 90 de ani de la înființarea Radio România, care se împlinesc pe 1 noiembrie, Redacția Teatru și Radio România Actualități țin pasul cu provocările prezentului și ale viitorului și pregătesc un proiect inedit: un sitcom radio, despre începuturile radiofoniei în România.
Povestea începe în anul 1928, în care se descopereau noi mijloace de exprimare artistică, precum cinematograful și radioul.
Ilinca Stihi, regizorul sitcomului, a vorbit în exclusivitate la emisiunea “Serviciul de noapte“ cu Maria Țoghină despre acest proiect unicat pe piața radio.
“M-am gândit: haideți să facem povestea felului în care niște oameni pasionați au descoperit un mijloc de expresie artistică, povestea începuturilor teatrului radiofonic, care a îdebutat cu povestea radioului însuși. Ne propunem un ritm alert, un stil deschis, un umor curat și un moment aniversar care să reunească și prin disitribuiție tot ce are mai frumos de oferit teatrul românesc în materie de nume mari. Este vorba despre anul 1928 în care totul se descoperea, se descoperea cinematograful și radioul. Personajele principale își propun să aducă teatrul la Radio. Invit ascultătorii să fie alături de noi din această toamnă“.
Sitcomul va avea 11 episoade și se va difuza din grila de toamnă, în fiecare weekend, la Radio România Actualități.
Tradiție versus modernitate
În 18 februarie 2019 se împlinesc 90 de ani de teatru radiofonic, 90 de ani în care generații de români au pășit pentru prima oară într-o sală imaginară de spectacol, ascultând teatru la microfon.
Costin Tuchilă, cunoscut realizator la Redacția Teatru Radiofonic și pasionat de istoria teatrului a vorbit despre prima piesă de teatru difuzată la radio.
Este forba despre piesa “Ce știa satul“ de I. Valjan, piesă care „se bazează pe ideea de când lumea că soțul află ultimul ceea ce tot satul știe de mult“.
Interesantă este afirmația lui Costin Tuchilă, care spune că nu există și nu a existat niciodată o relație antagonică, de opoziție, între piesa clasică, piesa de repertoriu, si piesa scrisă special pentru radio.
Important este însă că și Teatrul radiofonic se adaptează noilor tehnologii și folosește acum tehnologia sunetului binaural, care oferă posibilitatea ascultătorului de a recepționa sunetul 3 D la căști.
De asemenea, regizoarea Ilinca Stihi, a început să experiementeze tehnolgia 3 D a sunetului ambisonic.
Este vorba despre audiția unei piese de teatru radiofonic într-o sală, cu o boxă de sunet amplasată într-o structură sferică, în care publicul se află în mijlocul scenei si se creează sunetul în relief.
De altfel, Radio România a organizat , în perioada 4-9 iunie, cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică.
Festivalul Grand Prix Nova a aliniat la această ediție 57 de producţii de teatru radiofonic din 23 de ţări.
Puteți afla amănunte despre festival, pe site-ul www.eteatru.ro, unde puteți audia piese de teatru 24 de ore din 24.
VIDEO Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 11/12 iunie 2018.