EXCLUSIV Povestea piloților de la “Iacării acrobați”: spectacol, pasiune, adrenalină
Poveștile zborului acrobatic și provocările piloților au fost spuse la Serviciul de noapte.
Articol de Luminiţa Voinea, 15 Noiembrie 2022, 15:57
Spectacol, pasiune și adrenalină, sunt reperele vieții de pilot de acrobație.
Dar, dincolo de acestea, aviatorii, nici măcar cei care fac acrobații, nu sunt supraoameni.
Au spus-o cu modestie Ioan Postolache, instructor de zbor și pilot de acrobație, liderul formației “Iacării Acrobați” și pilotul Ionuț Dorel Motoi.
„Iacării Acrobați” este formația de acrobație aeriană care își susține activitatea din propria muncă.
“Visul meu dintotdeauna a fost să văd lumea "
Liderul formației, Ioan Postolache este unul dintre cei mai vechi instructori ai Școlii de la Tuzla, cu peste 9200 ore de zbor în carnetul său de pilot. El a devenit un model pentru tineri, iar cercul admiratorilor săi depășește granițele țării.
Când nu este Iacăr, este “Banditul Aerului”, alături de celebrul Jurgis Kairys și fură aplauzele publicului.
Instructorul de zbor Ioan Postolache are o experienţă uriaşă, fiind unul dintre cei mai apreciaţi piloţi din ţară şi unul foarte bine cotat pe plan internaţional, prin evoluţiile sale acrobatice impecabile.
Și-a transformat visul de a vedea lumea în realitate, dar mai întâi și-a dorit să fie marinar.
“Visul meu dintotdeauna a fost să văd lumea și m-am tot gândit eu cum să fac să văd cât mai mult din lumea asta. M-am născut în județul Vaslui, comuna Puiești. Părinții mei au fost la origini țărani. Tatăl meu a lucrat în mai multe orașe din apropiere: Bârlad, Brăila, Galați. Până la urmă, întreaga familie s-a mutat la Brăila și acolo am descoperit biblioteca județeană cu o mulțime de cărți. M-au au atras cărțile. Până atunci, nu citisem prea mult și lecturile mi-au stârnit pasiunea de a vedea lumea. Și fiind la Brăila, mi s-a părut mie că cel mai ușor ar fi să văd lumea făcându-mă marinar. Așa că am urmat Liceul de Marină. După aceea, nu știu dacă mi-a mai venit mintea la cap, sau nu știu ce s-a întâmplat, dar am zis că poate totuși, aviatorii văd lumea mai repede și mai mult decât marinarii. Marinarul stă pe vapor trei luni de la un port la altul, traversează oceanul și vede o grămadă de apă și, dacă are noroc, și ceva pești. Atunci m-am hotărât să mă fac aviator. Așa am ajuns eu pilot”, a povestit instructorul de zbor Ioan Postolache, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
‘Pe tine te cheamă Dorel? Da, am răspuns. Deci o să fii Dorel Aviatorul!’
Ionuț Dorel Motoi, alias “Dorel Aviatorul”, a ajuns pilot dintr-o întâmplare și a vorbit despre primul, contact cu zborul acrobatic și cu colegul său mai experimentat de zbor.
“Mi-a plăcut tot timpul să-mi transform pasiunile în activitatea de zi cu zi, astfel am ajuns și pilot acrobat. Chiar a fost o întâmplare că am ajuns pilot acrobat, respectiv mă întorceam din Thailanda cu finul meu care îmi povestea în avion cum că el s-a înscris la Școala de zbor de la Tuzla. Am aterizat, m-am înscris și eu la școala de zbor și m-am întâlnit cu domnul Ion Postolache, care m-a întrebat: ‘Pe tine te cheamă Dorel? Da, am răspuns. Deci o să fii Dorel Aviatorul!’. Și de atunci așa mi-a rămas numele: Dorel Aviatorul”, a povestit cu mult umor pilotul Ionuț Dorel Motoi.
Cei doi invitați au povestit că una dintre calitățile necesare pentru a deveni pilot de acrobație este să-ți placă ceea ce faci.
Mai este nevoie de un mix între curaj, răbdare și stăpânire de sine, adaugă Motoi.
“Dacă în școală, atunci când când îți iei licența de pilot privat licențiat, înveți foarte multă teorie, în acrobație reușești să pui în practică până la ultimul lucru din teoria pe care ai învățat-o. Școala te învață cum să nu ajungi în situații critice, iar acrobația te învață cum să ieși din greșelile pe care le-ai făcut, fără să îți dai seama, sau cum să ieși din situațiile critice care pot apărea”.
Ionuț Dorel Motoi este constănțean, manager, aventurier și pilot de avion. La 19 ani și-a deschis prima afacere în IT, după care s-a implicat în mai multe domenii cu potențial de creștere.
Cea mai recentă idee pusă în practică este crearea aplicației prin care cei care nu au timp pot să beneficieze de serviciile unui valet care să se ocupe de curățarea mașinii, în condiții de siguranță.
Este preocupat de inovație și coaching și iubește zborul acrobatic.
Cei doi au înființat “Vulturașul”, prima școală privată de aviație acrobatică din România.
Poți să afli mai multe despre cine poate deveni pilot de acrobație sau situațiile limită prin care cei doi instructori au trecut pe pagina de Youtube a emisiunii.