Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV Cine pierde și cine câștigă în urma pandemiei

Prof.univ.dr.Iulian Chifu a analizat, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, consecințele pandemiei de COVID-19 la nivel global.

  EXCLUSIV Cine pierde și cine câștigă în urma pandemiei

Articol de Luminiţa Voinea, 14 Iulie 2020, 15:04

Traversăm cu toții, poate, cea mai fierbinte vară... la propriu, dar mai ales la figurat!

Cum se reașează liniile de forță și cine vor fi câştigătorii noii ordini mondiale, care se va crea în urma pandemiei de COVID-19?

La nivelul întregii lumi, avem o situație de recrudescență a pandemiei și, după mai bine de jumătate de an de la izbucnirea crizei generate de coronavirus, nivelul de acceptabilitate a unor măsuri restrictive, de distanțare socială, la nivelul populației globului, este din ce în ce mai redus, apreciază prof.univ.dr. Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Avertizare Timpurie.

Acum, războiul informațional și infodemia au depășit criza, iar guvernele, decidenții se confruntă cu gestionarea mesajelor colaterale, a fake-news-ului și a altor categorii de informații care fac parte din războiul informațional.

Impactul tehnologiei a produs și alunecarea spre tendințe naționaliste și xenofobe, pentru că astfel de mesaje atrag cel mai mult, explică Iulian Chifu.

“Am avut o alunecare populistă, naționalistă, xenofobă, islamofobă, care a fost dată, în mare măsură, de impactul tehnologiei și social media asupra democrației și a lipsei unei reacții, pentru că, până la urmă, social media a pus opiniile pe aceeași linie și evident că a prevalat cea care făcea mai mult, atrăgea mai mult. Deci, textele extremiste, radicale, populiste au fost cele care au atras cel mai mult și au dominat”.

Se pare totuși că această lecție a fost învățată la nivel global și că liderii echilibrați sunt cei care mișcă lucrurile în direcția bună, în timp ce populiștii încep să piardă teren.

“În momentul apariției crizei pandemice, de fapt am văzut că liderii serioși sunt singurii care pot mișca lucrurile... liderii populiști au pierdut toată zona extremă pentru că, de fapt, combaterea pandemiei, combaterea oricărei crize nu se face prin vorbe, se face cu fapte , se face prin evaluări corecte, se face de către oameni care sunt specialiști, de către elita fiecărei națiuni. Eu cred că aceste lecții învățate vor aduce o reconectare a claselor politice la nivel european. Am văzut-o întâmplându-se în timpul crizei, după mine suntem pe drumul cel bun”, a punctat Chifu.

Cine pierde și cine câștigă în urma pandemiei

Analiza făcută de profesorul Iulian Chifu indică faptul că statele care se vor relansa rapid din punct de vedere economic au șanse mari de câștig în urma crizei generate de coronavirus, în timp ce statele cu lideri autoritari, cum este China, vor rămâne izolate și prin urmare, vor pierde.

“În principiu, statele care au capacitatea cel mai rapid să se relanseze economic și să se adapteze învățând din această criză sunt cele care vor câștiga. Pot să vă spun care sunt perdanții: toate statele mai degrabă autoritariste și statele care au încercat să speculeze, statele cu lideri autoritari. Și China va fi în perioada imediat următoare marele perdant pentru că deja au început delocările, delocalizările și un anumit tip de izolare. Și Federația Rusă care va trebui să se adapteze la noile realități”.

Uniunea Europeană este într-o poziție favorabilă, dar evoluțiile depind în mare măsură de confruntarea directă dintre cele două mari puteri, SUA și China.

Marele meci în viitor se va da în zona Pacificului, acolo unde și România va trebui să își construiască instrumente și capabilități și să sprijine partenerul strategic, pentru a nu rămâne izolată.

“Practic, trebuie să ne uităm pe glob să vedem cine se adaptează cel mai bine. Uniunea Europeană este într-o poziție mai degrabă potrivită, favorită, dacă nu cumva ne trezim cu efectele negative ale unei confruntări directe și mult mai contondente, mult mai vizibile, între cei doi mari actori - Statele Unite și China - sau, dacă nu chiar, o relocare a intereselor și capabilităților pe Pacific. Să nu uităm că și România va trebui să își construiască capabilități, instrumente și pârghii în zona în care se va derula marele meci în viitor. Deci, în zona Pacificului, acolo unde sunt nișe, unde putem să sprijinim partenerul strategic, unde putem veni cu plusvaloare, cu echilibre și cu negocieri, pentru că altfel, riscul să vedem delocalizându-se de la noi anumite capabilități în acea zonă în momente critice crește”, a punctat analistul de politică externă, Iulian Chifu.

Extinderea Uniunii Europene

Negocierile avansate de extindere a Uniunii Europene cu Albania și Macedonia par să ducă într-o direcție bună, iar preocuparea pe relația cu Serbia și Kosovo poate aduce o reînnoire a UE.

“Extinderea UE se referă la statele din Balcanii de Vest, care au o perspectivă să devină membre ale UE. În acest moment, negocierile sunt avansate pe Albania și Macedonia, pentru care acordurile de asociere încep să funcționeze. Există o preocupare din ce în ce mai importantă pe relația cu Serbia și Kosovo, pe negocierea directă. A existat o întâlnire la Casa Albă, mediată de președintele Donald Trump, dar nu avem încă un acord. UE este în egală măsură implicată, pentru că perspectiva europeană este proiectul comun pentru ambele părți și aici vedem o reînnoire a UE în această postură. În privința spațiului estic, lucrurile sunt însă complicate, iar negocierile cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia fac pași înapoi”, a mai afirmat prof.univ. Iulian Chifu

Republica Moldova, departe de drumul european

Din păcate, Republica Moldova nu reușește să facă pași pe drumul european.

Perspectiva de a avea patru ani la Chișinău un președinte pro-rus, cu actuala clasă politică, riscă să îndepărteze și mai mult Republica Moldova de orice șansă de integrare europeană.

Opoziția nu reușește să se coaguleze, iar imaturitatea jucătorilor politici de la Chișinău va costa mult Republica Moldova.

“Capacitatea de coagulare și de eliminare, în primul rând a Guvernului lui Dodon, a consilierilor lui și ulterior, a regimului Dodon, scade pe zi ce trece, din cauza abordărilor unilaterale. Unele partide consideră că trebuie să formeze singure Guvernul și să gestioneze situația ieșirii din criză. Alte partide au linii roșii care vizează lipsa de asociere cu unul sau cu altul dintre jucătorii politici de la Chișinău. Una peste alta, dacă partidele pro-europene nu ajung la un punct de vedere comun, riscul major este al unei întremări, al unei întăriri a poziției lui Igor Dodon. O să vedem că se întâmplă și zilele astea, dacă Igor Dodon intră cu guvernul său în alegerile prezidențiale, situația va fi mult mai gravă, iar perspectiva de a avea patru ani la Chișinău un președinte pro-rus cu actuala politică, riscă să îndepărteze și mai mult Republica Moldova de orice șansă. Nu mai vorbim de relansare economică, nu mai vorbim de situația pandemică de acolo și de modul prost de gestiune. Până la urmă, e vorba despre faptul că există o imaturitate, aș spune eu, calificată la Chișinău și, inclusiv, la nivelul înțelegerii politicii”, a punctat prof.univ.dr. Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Avertizare Timpurie.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 13/14 iulie 2020 poate fi urmărită în linkul de mao jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos

 Iulian Chifu:  Lumea intră într-o recesiune globală
Serviciul de noapte 14 Ianuarie 2020, 18:07

Iulian Chifu: Lumea intră într-o recesiune globală

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a analizat provocările anului 2020 din perspectivă economică și politică.

Iulian Chifu: Lumea intră într-o recesiune globală
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Serviciul de noapte 23 Decembrie 2024, 12:51

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Despre credință și știință și despre cum putem adăuga valoare spirituală vieții noastre, vorbim într-o ediție de sărbătoare a...

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
Serviciul de noapte 16 Decembrie 2024, 09:11

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează

Romina Surugiu, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și Antonio Momoc, profesor la aceeași facultate,...

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Serviciul de noapte 13 Decembrie 2024, 20:52

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu

Asociația Energia Inteligentă în colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu au...

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Serviciul de noapte 11 Decembrie 2024, 15:23

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, a vorbit la Serviciul de noapte, despre necesitatea educației și a gândirii...

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Serviciul de noapte 09 Decembrie 2024, 12:00

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru un dialog despre cum putem...

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?