Diana Păun: Exodul medicilor, cea mai mare problemă a sistemului medical
Consilierul de stat Diana Păun a vorbit la "Serviciul de noapte" despre problemele din sănătate și posibile soluții pentru creșterea calității actului medical.
Articol de Luminiţa Voinea, 30 Martie 2019, 13:09
Resursa umană este cea mai valoroasă resursă a sistemului medical peste tot în lume.
Iar România se confruntă la ora actuală cu una dintre cele mai mari probleme: exodul medicilor.
Și mai trist este că ne pleacă atât medici tineri, imediat după ce termină facultatea și rezidențiatul, cât și cei cu specializări înalte, a afirmat la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, consilierul de stat la Departamentul de sănătate publică, din cadrul Administrației Prezidențiale, Diana Păun.
Diana Păun: Exodul personalului medical este cea mai importantă problemă cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc. Şi am spus-o de multă vreme, asistăm la un fenomen paradoxal: România pregăteşte un număr destul de important de absolvenţi în medicină, iar şcoala românească este una bună, recunoscută inclusiv internaţional. Numai că suntem printre ţările cu cel mai mic număr de medici raportat la mia de locuitori. Şi paradoxul este că, deşi pregătim atât de mulţi medici, nu reuşim să ne bucurăm de serviciile lor medicale, pentru că tinerii pleacă. Cel mai trist este faptul că pleacă atât medici foarte tineri, imediat după ce termină facultatea sau după ce termină programul de rezidenţiat şi pleacă medici înalt specializaţi, care au urmat specialităţi consumatoare de timp şi bani - chirurgie, ATI, ginecologie, cardiologie, pediatrie. Ca atare, ajungem să ne întrebăm: Bine, şi pe noi cine ne mai tratează?
În aceste condiții, susține consilierul prezidențial, fidelizarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate, iar acest lucru nu se poate face numai prin creşteri salariale, ci și prin alte măsuri conexe.
Diana Păun: Un medic are nevoie de condiţii civilizate într-un spital, de tehnologie de vârf, și de valorizare personală şi profesională. Un medic mai are nevoie de un traseu în carieră, care să fie susţinut de principii obiective. Promovarea în carieră în sistemul medical românesc, din păcate, nu se face numai după criterii de meritocraţie, cu toţii o ştim, şi este trist că se întâmplă aşa ceva. Deci, trebuie să le asigurăm tinerilor toate condiţiile, pentru ca ei să muncească în ţara în care au învăţat şi pentru care s-au pregătit şi pentru pacienţii români.
Alături de exodul medicilor, subfinanțarea sistemului de sănătate, infrastructura deficitară, lipsa finanțării programelor de prevenție și screening sunt probleme care se răsfrâng direct asupra pacienților.
Consilierul prezidențial Diana Păun a vorbit despre necesitatea unei strategii transpartinice, asumate de toți actorii din sistem, care să aibă continuitate, indiferent de schimbările care se fac la vârful Ministerului Sănătății , al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau al Agenției Naționale a Medicamentului.
Video: Emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 25/26 martie 2019