Cum ne pregătim copiii pentru noua Revoluție Digitală
Președinta Inițiativei pentru Competitivitate – INACO – Andreea Paul a vorbit la "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină despre provocările viitorului.
Articol de Luminiţa Voinea, 19 Martie 2019, 12:17
Revoluția Digitală și viteza cu care se schimbă lumea datorită tehnologiilor inteligente ne vor modifica radical viața .
Întrebarea este: suntem pregătiți să ne adaptăm schimbărilor și să facem față provocărilor viitorului?
Viteza cu care circulă astăzi cunoașterea, inventica, știința și tehnologia este de milisecunde, în condițiile în care mai mult de jumătate din populația globului este conectată la internet și folosește rețelele sociale.
Astăzi, lumea are șansa fantastică de a se conecta informațional din orice colț al lumii, iar Revoluția Digitală trebuie folosită în interesul umanității.
Cum pregătim tânăra generație pentru provocările viitorului?
Președinta Inițiativei pentru Competitivitate – INACO – Andreea Paul a vorbit, la "Serviciul de noapte cu Maria Țoghină", despre cum pregătim tânăra generație pentru o piață a muncii unde două treimi dintre meseriile viitorului încă nu sunt create și, atenție, vor fi complet diferite de ceea ce cunoaștem noi astăzi.
Un prim pas este introducerea ca materie de studiu a informaticii încă din învățământul primar, lucru care în alte țări se întâmplă deja.
Chiar și vecinii noștri din Republica Moldova au introdus educația digitală încă din clasa I-a de studiu.
“Primul pas pe care îl întrevăd este aducerea orei de informatică în curricula obligatorie, încă din clasa I-a. Acest lucru se întâmplă în țările avansate ale lumii, cum ar fi Marea Britanie, dar chiar și la vecinii de peste Prut. Republica Moldova a introdus educația digitală încă din clasa I-a, începând cu septembrie 2018. Toți copiii folosesc telefoane smart, tablete, computere și au nevoie de informatică, de informatizare digitală. Ori, școala acum nu le oferă acest lucru”, a spus Andreea Paul.
Există copii care au crescut cu mașinile inteligente și sunt deja “nativi tehnologic”. Aceștia trebuie încurajați, iar provocarea generației de azi este de a ține pasul cu ei.
“Sunt copii care la 6 ani construiau primii roboți cu limbaj de programare. Ei sunt nativi tehnologic, în ADN-ul lor circulă cristalele Revoluției Digitale 4.0. Au crescut odată cu mașinile inteligente, modul în care ei interacționează cu acestea ne face să înțelegem că ei reprezintă deja casa viitorului. Iar generația noastră are datoria de a ține pasul cu acest viitor“, a adăugat Andreea Paul.
Laboratoare inteligente în școli
În calitate de președintă a Inițiativei pentru Competitivitate – INACO, Andreea Paul a propus crearea unor laboratoare inteligente în școli, pentru a-i pregăti pe copii pentru lumea viitorului.
Ei au nevoie de formarea unor abilități esențiale, cum ar fi: creativitatea, curiozitatea, gândirea analitică, critică. Și trebuie permanent încurajați în aceste direcții de dezvoltare personală.
“Sistemul de învățământ ar trebui să intervină. Am propus să creăm primele laboratoare inteligente, dotate cu șase imprimante 3D, doi roboți educaționali multifucționali, un scanner 3D și 15 ochelari de realitate virtuală, conectate la calculatoare, care să permită copiilor să-și antreneze creativitatea. Iar acești copii trebuie să practice noile tehnologii, pentru a-și dezvolta abilitățile necesare lumii de mâine: creativitatea, curiozitatea, interactivitatea, gândirea analitică, critică, flexibilitatea. Trebuie să ne gândim că, în viitor, copiii noștri vor schimba de 25 - 30 de ori locul de muncă“, a mai susținut Andreea Paul.
Ghidul meseriilor viitorului. Ce meserii vor dispărea?
Comunitatea de profesioniști ai grupului de reflexie INACO – Inițiativa pentru Competitivitate - a prezentat un ghid al meseriilor viitorului, care propune un tur virtual în viitor, bazat pe ultimele rezultate ale cercetărilor asupra economiei viitorului, cu multe exemple concrete de meserii care apar, dispar sau care se transformă, într-un efort civic de informare, conștientizare și responsabilizare a elevilor, părinților și cadrelor didactice, a tuturor celor care doresc să țină pasul cu tendințele de formare profesională.
Primele meserii care vor dispărea, potrivit Andreei Paul, sunt cele de șofer, ospătar și operator call center.
Așa cum în trecut au dispărut meserii precum lampagiu sau spițer, trebuie să fim pregătiți pentru lumea de mâine, unde multe dintre meseriile din prezent vor dispărea.
“Meseria de lampagiu sau spiter nu mai există. Odata că apariția curentului electric nu mai este nevoie de oamenii care să pună gaz în lampă pentru iluminatul public. În viitor, nu vom mai vedea vânzători, bucătari, pentru că bucătăriile vor fi din ce în ce mai mult robotizate, și după cum ați remarcat deja, în cazul unor unități de tip call-center, vorbim deja cu roboții“, a menționat Andreea Paul.
Apare însă, o nouă provocare: comunicarea dintre aceste mașini inteligente. Aici va fi nevoie de reglementare și de legislație, adică de specialiști în aceste domenii.
Un lucru este cert: implicațiile asupra vieții noastre cotidiene vor fi de amploare, iar dacă vom ști să folosim tehnologia digitală in interesul propriu, viața cotidiană se va îmbunătăți considerabil.
“La nivelul comunității sau al orașelor smart, lucrurile sunt și mai spectaculoase. De mulți ani este corelată lumina semaforului cu intensitatea mașinilor și a pietonilor din trafic. Se întâmplă deja în cele mai mari metropole. Toate sistemele de utilități publice de alimentare cu gaz, curent electric se pot optimiza prin această comunicare a internetului tuturor lucrurilor(IoT) în funcție de consumul din cartierul X, strada Y, evenimentul Z. Astfel, vom diminua foarte mult risipa“, consideră Andreea Paul.
Rolul serviciilor publice de mass-media
În contextul noii Revoluții Digitale, mass-media are un rol esențial în formarea mentalului colectiv.
Când vom înțelge nevoia de cultură digitală și tehnologică, atunci vom avea și jurnaliști dedicați acestei culturi, susține Andreea Paul.
“Rolul serviciilor publice de media în acest context al mediului digital este foarte important. Contează enorm modelarea mentalului colectiv în sensul împrietenirii cu noile tehnologii. Mass media are aici un rol foarte mare. Cand vom înțelege nevoia de cultură digitală și tehnologie, atunci vom avea și jurnaliști dedicați acestei culturi și adevărate canale de transmisie publică a noilor invenții“, a conchis Andreea Paul.
Cum ne conectăm la viitor
Viitorul este mai aproape decât credem, iar conectarea cu tehnologiile lumii de mâine este doar la un click distanță.
“În funcție de pasiunile noastre individuale să ne îngrijim ca, lună de lună, să tastăm pe motoarele de căutare pe internet, cuvintele cheie “noile tehnologii” și în funcție de domeniul de interes, adăugăm: economie, mass-media, educație, sănătate, etc. Așa ne conectăm individual la viitor”. Este sfatul specialistului Adreea Paul.
Video: Emisiunea “Serviciul de noapte“ cu Maria Țoghină, ediția din 18/19 martie 2019