Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consilier prezidențial D.Păun: Putem învinge pandemia spre sfârșitul anului

Consilierul prezidențial Diana Păun a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină despre despre valul al III-lea al pandemiei și campania de vaccinare.

Consilier prezidențial D.Păun: Putem învinge pandemia spre sfârșitul anului

Articol de Luminiţa Voinea, 31 Martie 2021, 08:15

La un an de la declanșarea pandemiei de COVID-19, dincolo de mult dorita revenire la o viață cât mai apropiată de normalul anului 2019, realitatea cotidiană ne reamintește în fiecare moment că ne confruntăm cu cel de-al treilea val, mai puternic și mai contagios ca precedentele.

Rata mare de pozitivare, creșterea alarmantă a cazurilor grave, care necesită internare la Terapie Intensivă, au determinat adoptarea unor noi restricții pentru a ține sub control evoluția pandemiei.

În acest moment, este necesar să avem o acțiune coordonată pe două niveluri: diagnosticarea și testarea, iar pe măsură ce vaccinarea se realizează, impactul asupra întreruperii lanțurilor de transmisie va fi semnificativ, consideră conf. univ. Diana Păun, medic primar endocrinolog, consilier prezidențial.

Vaccinarea este principalul mijloc de combatere a pandemiei de COVID-19, iar presiunea pe unitățile ATI scade pe măsură ce oamenii se vaccinează, pentru că se reduce numărul formelor severe de boală.

“Campania de vaccinare este una de succes și, personal, sunt mândră că România este în topurile europene la acest aspect atât de important. Vaccinarea este principalul mijloc de combatere a virusului și există deja dovezi clare că grupurile de populație care au fost vaccinate au niveluri semnificative de anticorpi de protecție împotriva bolii. Vaccinul reduce riscul de îmbolnăvire și de a face o formă severă de boală. Vaccinarea rămâne cel mai important instrument de oprire a răspândirii pandemiei. Pentru sistemul sanitar e important că presiunea pe unitățile ATI scade pe măsură ce oamenii se vaccinează pentru că scad formele severe de boală. Acestea sunt motivațiile pentru care trebuie că continuăm vaccinarea și, într-adevăr, ne-am dori foarte mult să accelerăm acest proces. S-au deschis listele de așteptare pentru etapa a III-a de vaccinare, peste 750.000 de oameni s-au programat pe listele de așteptare și procesul decurge bine. Limitarea ține de aprovizionarea cu vaccinuri și, ca atare, aceasta reprezintă principala provocare legată de campania de vaccinare”, a spus consilierul prezidențial Diana Păun la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Când învingem pandemia

Valul trei al pandemiei va putea fi învins printr-un grad de imunizare de aproape 70%, dar și printr-un efort comun de responsabilitate din partea tuturor – autorități și cetățeni, deopotrivă.

“Dacă ritmul vaccinării va fi unul accelerat și dacă vom o reuși o imunizare care să se apropie de 70%, prin vaccinare și prin imunizarea căpătată prin boală, atunci vom putea reuși să învingem pandemia către sfârșitul acestui an. Pentru aceasta este nevoie de o mare responsabilitate din partea tuturor. Sistemul sanitar și-a dovedit responsabilitatea, noi toți trebuie să fim responsabili pentru că este vorba și de noi și de cei dragi din jurul nostru. Trebuie să respectăm în continuare regulile: purtarea măștii, igiena mâinilor, distanțarea și evitarea aglomerărilor“, a susținut conf. univ. Diana Păun.

Provocările momentului

Pentru a depăși cu bine situația generată de pandemia de coronavirus ar trebui să învățăm din greșeli și să nu mai alternăm pe viitor închiderea brutală a unor localități cu perioade de relaxare maximă.

“Trebuie să evităm costurile suplimentare ale unor alternări de lockdown și relaxări. Toate etapele pentru redeschiderea societății trebuie să fie sustenabile, să inspire încredere cetățenilor și să ofere o bază solidă pentru redresare. Totul trebuie făcut sustenabil, constant, treptat, evitând măsurile bruște de tip închidere brutală a unor localități, apoi relaxări maxime. Asta a fost și greșeala noastră până acum“, este de părere consilierul prezidențial.

Alte provocări se referă la o abordare comună cu țările Uniunii Europene și la gestionarea proactivă a situației din țara noastră , astfel încât să depășim cu bine momentul actual.

“Una din provocările cele mai importante ține de interdependența noastră de UE, pentru că impunerea de restricții într-un anumit loc are implicații pentru toți locuitorii UE. De aceea, noi am susținut o abordare comună, care să ne ghideze asupra măsurilor de relaxare si de restricție pentru că trebuie să ținem seama de libera circulație în interiorul UE. Cel mai important este să gestionăm proactiv această situație, în loc să reacționăm la o agravare brutală și aceasta să ducă la pierderea controlului. Trebuie să abordăm țintit fiecare aspect si să acționăm în avans“.

“Sper ca România să poată produce vaccinuri“

Consilierul prezidențial Diana Păun militează pentru promovarea industriei naționale de medicamente și speră ca România să poată produce în viitor vaccinuri, inclusiv un vaccin împotriva COVID-19.

În context, a amintit că în România se produceau în trecut și medicamente care tratau bolile endocrine.

“Pe vremuri, noi, România, produceam TIROIDA drajeuri, care a fost prima pastilă cu care eu, ca endocrinolog, am venit în contact. Eu sper ca România să poată produce nu numai Euthyrox, ci și vaccinuri, inclusiv vaccinuri anti-Covid. Am militat întotdeauna pentru promovarea industriei naționale de medicamente și sper că la acest moment pandemia ne oferă și oportunități și una dintre aceste oportunități să fie tocmai aceasta, ca în România să se producă medicamente esențiale, inclusiv Euthyrox“.

O soluție ar putea fi Institutul Cantacuzino, care ar putea produce inclusiv vaccin anti-Covid 19.

Modificări ale contractului-cadru din Sănătate

Noul contract cadru din Sănătate va aduce mai multe modificări esențiale, printre care îngrijirile paleative la domiciliu, care vor putea fi făcute de medici de diverse specialități care au un atestat în îngrijiri paleative.

“Proiectul de contract cadru propus este ca tipul de îngrijiri paleative la domiciliu să poată fi acordate inclusiv de medici de diverse specialități, care au un atestat în îngrijiri paleative și nu numai de medici cu această specialitate, deci s-a extins paleta colegilor care pot acorda astfel de servicii. Contractul cadru urmează sa fie implementat începând cu data de 1 iulie si sperăm ca toate aceste noutăți să fie în beneficiul pacienților“, spune consilierul prezidențial Diana Păun.

Tot în noul contract cadru va fi introdusă consultația la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naștere, în plus față de consultația la domiciliu la externarea din maternitate.

În finalul emisiunii Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, conf. univ. Diana Păun, medic primar endocrinolog, consilier prezidențial a făcut un apel la respectarea măsurilor sanitare în contextul sărbătorilor de Paște.

“Sărbătorile pascale reprezintă unul dintre cele mai importante momente religioase și de suflet din viața noastră, sperăm ca anul acesta să fie puțin altfel față de anul trecut, dar trebuie să fim atenți pentru că pericolul nu a trecut, trebuie să avem putină răbdare și cu atitudine înțeleaptă vom trece peste pandemie. Două elemente rămân de bază: vaccinarea și respectarea măsurilor sanitare: purtarea măștii, distanțare, igienă și evitarea aglomerațiilor”.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină din 29/30 martie 2021

Viața după COVID-19. “Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”
Serviciul de noapte 10 Februarie 2021, 14:46

Viața după COVID-19. “Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”

Medici renumiți din România și din străinătate au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre vaccinarea...

Viața după COVID-19. “Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Serviciul de noapte 23 Decembrie 2024, 12:51

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Despre credință și știință și despre cum putem adăuga valoare spirituală vieții noastre, vorbim într-o ediție de sărbătoare a...

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
Serviciul de noapte 16 Decembrie 2024, 09:11

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează

Romina Surugiu, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și Antonio Momoc, profesor la aceeași facultate,...

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Serviciul de noapte 13 Decembrie 2024, 20:52

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu

Asociația Energia Inteligentă în colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu au...

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Serviciul de noapte 11 Decembrie 2024, 15:23

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, a vorbit la Serviciul de noapte, despre necesitatea educației și a gândirii...

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Serviciul de noapte 09 Decembrie 2024, 12:00

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru un dialog despre cum putem...

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?