Publicaţia Apşa din Transcarpatia împlineşte două decenii
Publicaţia Apşa a Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia împlineşte două decenii de la apariţia primului număr
Articol de Luminiţa Voinea, 22 Noiembrie 2021, 08:45
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 noiembrie, ora 22:18) - Emisiunea: "Românii de pretutindeni" - Realizator: Amalia Bojescu
Publicaţia ,,Apşa'' a Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia împlineşte în aceste zile două decenii de la apariţia primului număr. Este sărbătoarea singurului ziar în limba română care încă mai apare în regiunea din dreapta Tisei. Ce reprezintă publicaţia pentru românii de aici, aflăm de la corespondentul nostru Adrian Marchiş.
Reporter: Adrian Marchiş- Publicaţia Uniunii Românilor Dacia din Transcarpatia, domnule Ion Botoş, sărbătoiriţ această publicaţie, la 20 de ani de la apariţia primului număr. Ce credeţi că a însemnat pentru românii din dreapta Tisei, cu atât mai mult că este ziarul, singurul care mai apare încă în limba română aici în Transcarpati?
Ion Botoş:Noi cinstim şi sărbătorim această publicaţie prin vernisajul ,,Publicaţia Apşa - 20 de ani de existenţă.'' Am hotărât să arătăm drumul care l-au parcurs românii în dreapta Tisei, încă din perioada interbelică, până în perioada anilor 2000, când pentru prima dată a apărut acea publicaţie. Pe parcursul anilor a fost pusă multă străduinţă din partea unor români în dreapta Tisei, în primul rând din partea Asociaţiei ,,George Coşbuc'' care s-a străduit prin diferite relaţii cu alte publicaţii, au apărut câteva numere pilot dedicate românilor din Transcarpatia, înainte au fost publicate în "Graiul Maramureşului, pe urmă în "Concordia", pe urmă "Vocea basarabenilor" şi "Prietenia", care a apărut în limba moldovenească atunci în acei ani, dar totuşi noi am hotărât, după fondarea Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatica să avem o publicaţie.
Reporter: Cine sunt ceilalţi membri din Colegiul de redacţie?
Ion Botoş: Avem un grup din Româna, cât şi din Ucraina dar aş dori să amintesc că redactorul şef astăzi la această publicaţie este Echim Vancea, scriitor de la Sighetu Marmaţiei, avem din Baia Mare, de la Oradea, avem din Cernăuţi, din Chişinău, Republica Moldova, din Ujhorod şi din dreapta Tisei, clar că sunt mai mulţi, profesori. Ne străduim să promovăm, să le dăm aripi la acei români care au curajul şi încearcă de a scrie. Totuşi aş dori să amintesc că Apşa este şi un document istoric unde se publică în primul rând cele mai multe documente şi materiale istorice care sunt bazate pe izvoare clare de informaţii. Publicăm poezii şi alte materiale. Suntem bucuroşi că putem să o distribuim şi în stânga Tisei, atât la unele instituţii, cât şi la unele personalităţi din România.
Reporter: Pentru a apare pe piaţă o anume publicaţie este nevoie de fonduri financiare, iar în Ucraina este chiar foarte greu. Totuşi cum reuşiţi, domnule Ion Botoş?
Ion Botoş:Tot ce se face în jurul acestei publicaţii se face gratis. Problema este cu tipografia, acolo trebuie de plătit şi găsim acei prieteni care ne ajută să ne menţinem la suprafaţă. Cât vom sta la suprafaţă nu ştiu, dar până când şi cum printr-un proiect susţinut de Departamentul românilor de pretutindeni, ne-am bucurat că am scos cele 10 numere, am achiziţonat ceva tehnică, dar totuşi ar trebui să se gândească... eu mă refer la instituţiile centrale de a susţine câte o publicaţie în comunităţile istorice din diferite părţi. În Ucraina ştim că sunt mari probleme, la Cernăuţi, Odessa şi Transcarpatia, fără publicaţii, fără ca să se scrie ceva este necaz foarte mare. Trebuie numaidecât să lăsăm pentru generaţia care ne stă în urmă.
Reporter: Domnule Ion Botoş, succes mult pe mai departe şi La mulţi ani, publicaţiei Apşa din Transcarpatia!