Performanţe ale elevilor români, recunoscute peste hotare
Echipa naţională a României la dezbateri pentru elevi a obţinut pentru prima dată o clasare în primele opt echipe ale lumii la Campionatul Mondial de Dezbateri.
Articol de Luminiţa Voinea, 19 Septembrie 2021, 23:26
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 septembrie, ora 22:14) - Realizator(Luminița Voinea): Performanţele elevilor români sunt recunoscute peste hotare
Recent, echipa naţională a României la dezbateri pentru elevi a obţinut pentru prima dată o clasare în primele opt echipe ale lumii la Campionatul Mondial de Dezbateri.
Elevii românii au fost singurii din Europa prezenţi în sferturile Campionatului Mondial. Echipe puternice de vorbitori nativi de limba engleză, precum echipa Angliei sau a Irlandei, părăsind turneul în fazele anterioare. Participarea la un astfel de campionat este similară cu participarea la Olimpiadă.
Cum s-au pregătit elevii campioni şi ce eforturi se află în spatele succesului a povestit pentru "Românii de pretutindeni" Emanuel Beringhe, preşedintele executiv al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, într-un interviu realizat de Angela Cerven.
Emanuel Beringhe: La ediţia din acest an, echipa României a participat cu cinci elevi - patru din Bucureşti şi unul din Ploieşti. Echipa României participă din 2006 la Campionatul Mondial, care se organizează în fiecare an. Anterior, cea mai bună performanţă am avut-o anul trecut, în 2020, care a fost locul 15 în clasamentul general şi locul 1 în clasamentul English as a Foreign Language. Anul acesta am fost locul 8 în clasamentul general şi în continuare locul 1 în clasamentul English as a Foreign Language.
Reporter: Cine organizează acest campionat mondial?
Emanuel Beringhe: Campionatul Mondial este organizat de o entitate privată care se numeşte World School Council şi la care sunt afiliate diverse asociaţii de dezbateri. În cazul nostru, pentru România, ARDOR este asociaţia care poate să reprezinte ţara noastră la acest campionat mondial. Participarea la un astfel de campionat, ca să facem o paralelă, e ca şi cum ai participa la Olimpiadă. Adică este în primul rând un efort de pregătire extraordinar. Noi la ARDOR îi selectăm cu aproape un an de zile înainte şi-i alegem pe cei mai buni nouă şi după aceea, pe parcurs, rămân patru sau cinci, şi lucrează intens săptămână de săptămână. Lucrează cu lotul de antrenori şi au tot felul de teme, trebuie să facă dezbateri aproape săptămânal. Deci în afară de lucrurile pe care le au de făcut la şcoală, că sunt liceeni de clasa a 10-a, a 11-a şi a 12-a, în fiecare săptămână lucrează intensiv pentru a se pregăti pentru Campionatul Mondial. Fac cercetare pe temele care sunt anunţate la Campionatul Mondial sau pe altele, joacă turnee de pregătire în perioada care este mai apropiată de campionat, care de obicei să ţine vara, organizăm meciuri de pregătire cu echipele naţionale ale altor ţări - deci pentru ei e un efort foarte intens, dar cu ocazia asta vă daţi seama că este şi o pregătire fantastică de care au parte şi care le foloseşte foarte mult după aceea. Şi în sine experienţa Campionatului Mondial, unde se regăsesc unele dintre cele mai bune echipe de debate din lume, este o experienţă de învăţare fantastică: joacă cu echipele naţionale ale celorlalte ţări, primesc feedback şi sunt arbitraţi de arbitri cu foarte multă experienţă la nivel internaţional, şi atunci e o oportunitate de creştere extraordinară pentru cei care sunt membrii lotului, pentru mai târziu - pentru şcoală, pentru facultate, pentru piaţa muncii...
Reporter: Care au fost temele dezbaterilor de la campionat?
Emanuel Beringhe: De exemplu, runda I a fost: "Acest parlament regretă comercializarea spaţiului cosmic"; dacă Uniunea Africană ar trebui să încerce să limiteze influenţa statelor din Golf în Cornul Africii; dacă mişcările ce militează pentru dreptatea socială e mai bine să aibă sau nu lideri. Una dintre temele din optimi de finală a fost: "Acest parlament susţine convenţii constituţionale periodice stabilite la date fixe în democraţiile constituţionale" - adică să revizuiască la date fixe constituţiile; la fel, genul de teme pe care au dezbătut elevii la Campionatul Mondial. Unele dintre ele sunt pregătite, se anunţă dinainte, unele le primesc pe loc şi au o oră timp să se pregătească.
Reporter: Cum s-au desfăşurat pregătirile pentru concurs în anul care a trecut?
Emanuel Beringhe: Şi pregătirile şi concursul s-au desfăşurat online pentru această ediţie a Campionatului Mondial. Doar în momentul campionatului efectiv s-au întâlnit în acelaşi apartament şi au putut să stea împreună pentru câteva zile şi să fie acolo cu toţii pe timpul campionatului şi să joace efectiv de acolo.
*
Realizator: Tot respectul pentru elevii români premiaţi peste hotare. Le dorim succes în continuare!
Săptămâna viitoare vom vorbi despre alţi elevi români care au avut rezultate extraordinare în competiţii de debate, una dintre acestea fiind "Romanian Public Forum Debate", o competiţie iniţiată de liceanul Teodor Ganea, care trăieşte în Statele Unite ale Americii.
Audio: Românii de pretutindeni, ediția din 18 septembrie 2021