O româncă, două culturi: română şi daneză
În calitate de cercetător în literatură comparată şi teologie, Monica Papazu a publicat un mare număr de studii de literaturǎ, teologie şi istoria ideilor în mai multe limbi.
16 Aprilie 2020, 18:47
Monica Papazu locuieşte în Danemarca, în oraşul Randers, de 40 de ani. S-a născut în România, la Focşani, dar a crescut la Galaţi, unde a absolivit Şcoala de Muzicǎ din acest oraş.
Urmează, apoi, cursurile Universitǎţii din Bucureşti. Prin munca sa de cercetare, Monica Papazu este asimilată marii culturi si spiritualitǎţi occidentale.
În calitate de cercetător în literatură comparată şi teologie, Monica Papazu a publicat un mare număr de studii de literaturǎ, teologie şi istoria ideilor în limbile româna, daneză, franceză, engleză şi rusă. Este în egală măsură un bun muzician şi cântă ca organist, la biserica luterană din Asferg, în încercarea de a face din orgă un psaltirion modern.
Ca muzician, se luptă să recentreze spaţiul comun al lui Dumnezeu în tradiţia muzicală sacramentală creştină, aşa cum o face şi în scrierile sale.
Deşi publicǎ în multe limbi, Monica Papazu este în primul rând un scriitor de limbǎ danezǎ. În aceastǎ limbǎ, Monica Papazu a publicat pânǎ acum opt cǎrţi, dintre care: „Necunoscutul Eugen Ionescu”, „Podul de diamant: Despre universul Bisericii Ortodoxe”, „Inima neliniştitǎ: Eseuri despre destinul Europei”, „În lumina clarǎ a lui Dumnezeu: Despre universul creştin al basmelor lui Andersen”.
De referinţă este şi cartea sa: „Corectitudinea politicǎ şi dispariţia realitǎţii”.
În prezent, pe lângă munca de organist, domnia sa lucrează şi în cadrul redacţiei revistei de teologie lutheranǎ şi de culturǎ „Tidehverv”- „Schimbarea Timpurilor”. Înfiinţatǎ în 1926, redacţia în care lucrează are ca sursǎ de inspiraţie scrierile lui Sören Kierkegaard şi ale lui F.M. Dostoievski.
Interviul cu doamna Papazu reflectă, în mare parte, problematicile abordate de domnia sa în cărţile şi studiile sale în care analizează iubirea ca „ispită”; rolul Bisericii într-o lume tot mai secularizată; sensul libertăţii, deformat şi deturnat, pe de o parte, de ideologii şi, pe de altă, de alegerile noastre. „Iubirea”, folosită ca instument al destructurării „sufleteşti”, este un alt subiect abordat în acest interviu acordat Danielei Georgescu de doamna Monica Papazu.