"Feţele culturii, vocile diasporei"
Evenimentul "Feţele culturii, vocile diasporei" a fost organizat de Ziua Culturii Naționale, de Biblioteca Naţională a României, în colaborare cu școli din România și din diaspora.
Articol de Luminiţa Voinea, 24 Ianuarie 2021, 08:48
Avem ecouri la Ziua Culturii Naţionale, pe care am sărbătorit-o pe 15 ianuarie atât noi, cei din ţară, cât şi românii din diaspora, acolo unde dorul de limba română, de Eminescu, de valorile şi cultura naţională este poate mai aprins.
Şi pentru că, indiferent de distanţă, cultura va reprezenta întotdeauna o punte ce leagă oamenii, elevi şi profesori români din diferite colţuri ale lumii au recitat, predând ştafeta de la unii la alţii, cele 98 de strofe ale poemului "Luceafărul", într-o înlănţuire de voci şi de emoţii.
Evenimentul "Feţele culturii, vocile diasporei" a fost organizat de Biblioteca Naţională a României, în colaborare cu Şcoala de limba română "Dacia" din Atena, Asociaţia Interculturală Româno-Elenă "Dacia" şi Şcolile româneşti "Nicolae Iorga" din Liverpool şi Birmingham.
Gazdă a fost Daniela Popescu, preşedintele Asociaţiei Româno-Elene "Dacia" din Atena.
Am avut bucuria să urmărim şi noi evenimentul care a avut loc online şi vă las acum să descoperiţi atmosfera caldă în care s-a desfăşurat.
Carmen Mihaiu: Sunt Carmen Mihaiu, directorul Bibliotecii Naţionale a României. Mă bucur să fiu alături de tinerii din diaspora. Invitaţii noştri sunt copii şi tineri români ce învaţă pe meleaguri străine, dar care nu au uitat ţara, limba şi cultura din care provin şi care, în ciuda distanţelor fizice ce-i separă de România, sunt totuşi aproape cu gândul şi simţirea. A fi departe de ţară, din diverse motive, nu are de-a face cu pierderea identităţii de român. Tocmai particularităţile culturale ale spaţiului din care provenim şi limba noastră sunt cele care ne individualizează şi ne unesc. Domnul Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, vă transmite un mesaj special pentru dumneavoastră, tinerii care vă aflaţi în acest moment în afara graniţelor ţării.
Bogdan Gheorghiu: Vă felicit pentru implicarea în acest proiect, prin care demonstraţi că sunteţi alături de ţara voastră, indiferent unde vă aflaţi. Ziua Culturii Naţionale pe care am sărbătorit-o pe 15 ianuarie are tocmai acest rol, de a ne onora cultura, tradiţiile, obiceiurile, valorile materiale şi imateriale. Este unul dintre momentele în care trebuie să ne aducem aminte că suntem guvernaţi în primul rând de cultură, care trebuie să rămână un liant al românilor de pretutindeni, indiferent de vremurile pe care le traversăm. Voi sunteţi cei care trebuie să ducă mai departe obiceiurile şi tradiţiile româneşti şi să promovaţi valorile noastre autohtone. Vă doresc să fiţi ambiţioşi, să aveţi rezultate excepţionale în domeniul pe care alegeţi să îl urmaţi şi să fiţi mândri că sunteţi români!
Daniela Popescu, președinta Asociației Româno-Elene Dacia din Atena: Indiferent de distanţa fizică, cultura a fost şi va rămâne o punte durabilă care leagă oamenii unii de alţii. Românii din toate colţurile lumii, elevii şi profesorii şcolilor de limba română "Dacia" din Grecia, Italia, Cehia, Turcia, Scoţia din cadrul Asociaţiei interculturale Româno-Elenă "Dacia" din Atena, pe care o conduc, şi elevii conduşi de doamna Florina Stoica din Marea Britanie vor recita cele 98 de strofe ale poemului "Luceafărul", într-o înlănţuire de voce şi emoţii.
Copiii din diasapora au recitat "Luceafărul" până la ultimul vers, celebrând astfel Ziua Culturii Naţionale, chiar dacă se află la mii de kilometri distanţă de România.
Astfel, cultura a reuşit să doboare graniţele, iar Eminescu să-i unească pe români, sfidând timpul şi distanţa.
Audio: "Feţele culturii, vocile diasporei" , reportaj difuzat în emisiunea Românii de pretutindeni, din 23 ianuarie 2021. Realizator: Luminița Voinea