EXCLUSIV PNL pregătește măsuri de reinserție pentru românii din diaspora
PNL lucrează la un pachet legislativ de reinserţie pentru românii care doresc să se întoarcă în ţară.
Articol de Luminiţa Voinea, 11 Aprilie 2021, 09:36
Românii de pretutindeni 10 aprilie 2021 (ora 22.10) Limba română este un element-cheie în păstrarea identităţii culturale.
De ani buni, asistăm la un fenomen accentuat de emigraţie, iar în cele mai multe state, accesul la învăţământul în limba maternă este unul limitat, indiferent că vorbim de comunităţile istorice sau de diaspora.
Radio România Actualităţi a găzduit, saptămâna aceasta, o discuţie amplă despre problematica românilor din afara graniţelor.
Senatorul liberal Viorel Badea, preşedintele Comisiei de cultură şi media, şi senatorul AUR Claudiu Târziu, cel care conduce Comisia pentru românii de pretutindeni, au vorbit despre necesitatea unor măsuri de reinserţie pentru românii care doresc să se întoarcă în ţară.
Asta în condiţiile în care diaspora economică a crescut de la an la an, iar în perzent, potrivit unor estimări, între patru şi cinci milioane de români se află în afara graniţelor.
În încercarea de a-i aduce pe români acasă, PNL lucrează la un pachet legislativ de reinserţie, care conţine măsuri economice, financiare şi educaţionale, cu accent pe debirocratizare, repatrierea afacerilor sau crearea unor clase în România pentru copiii născuţi în ţarile de adopţie, după cum anunţă senatorul liberal Viorel Badea, cel care ani la rând s-a ocupat de probematica românilor din diaspora.
Viorel Badea: Noi lucrăm acum la un pachet de reinserţie, care practic va fi un pachet mai complex, începând de la măsuri economice, măsuri financiare, educaţionale, pentru că - nu-i aşa - românii dacă se întorc, copiii au nevoie să îi aducă la şcoală în România. Copiii au învăţat acolo în alt sistem, aici trebuie să se reintegreze şi aşa mai departe. E un pachet destul de complex. Nu suntem primii care încercăm să schimbăm legislaţia în acest fel. Au făcut-o şi portughezii, şi polonezii, aşa că, din punctul nostru de vedere, aceasta ar fi o măsură pe care ar trebui să o ia Guvernul României pentru revenirea acasă a românilor care trăiesc în străinătate, pentru repatrierea business-urilor lor şi - de ce nu - pentru repatrierea competenţelor. Sunt foarte mulţi oameni care au demonstrat că într-adevăr pot să schimbe perspectiva în ţările în care ei au lucrat în ultimii ani. Sunt medici români foarte buni care pot să vină să opereze în România sau care pot să îşi deschidă cabinete aici. Sunt foarte mulţi ingineri de calitate cu o competenţă extraordinară care pot să revină în România, dar binenţeles, statul român trebuie să le creeze condiţiile necesare, pe de o parte. Pe de altă parte, referitor la cei care rămân sau care se hotărăsc să rămână în statele de destinaţie, în statele în care au emigrat, în primul rând este necesar ca noi să îi ajutăm printr-o prezenţă consulară mult mai apăsată în aceste ţări. E drept, reţeaua consulară a României este cea mai dezvoltată reţea consulară din Uniunea Europeană, dar eu cred că nu este suficient. Este necesar ca statul român să investească în continuare în crearea de noi consulate şi, din câte ştiu, recent, a fost semnat un memorandum de către Ministerul Araferilor Externe, prin care se hotărăşte crearea de noi consulate la nivelul statelor europene şi nu numai, chiar şi în Statele Unite ale Americii. De ce este necesar să fie aceste consulate? Pentru ca românii să aibă acces la serviciile care îi interesează. Totodată, este necesară upgradarea reţelei de ataşaţi de muncă şi ataşaţi de interne. Sunt mulţi români care au în continuare probleme legate de pensii, de modul în care pot accesa pensiile din România. Sunt români care au probleme de muncă în statele în care trăiesc. De asemenea, există în continuare probleme legate de traficul de fiinţe umane şi tocmai de aceea este necesară o prezenţă mai activă a ataşaţilor de interne.
Senatorul Viorel Badea a fost invitat la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, care a găzduit o dezbatere despre problemele românilor din afara granițelor.