Cum este Paştele departe de ţară
Deşi se află la mii de km de ţară, românii păstrează tradiţiile de Paşte şi merg la bisericile româneşti în noaptea de Înviere.
Articol de Luminiţa Voinea, 03 Mai 2016, 13:00
Obiceiul de a merge la biserică în noaptea Învierii se păstrează în Italia, acolo unde trăiesc în prezent peste 1 milion 200 de mii de conaţionali.
Bisericile româneşti sunt arhipline de Paşte, pentru că aici se întâlnesc sutele de români pentru a primi lumina Învierii.
Este un moment de aleasă simţire românească şi creştinească, aşa s-ar putea descrie atmosfera din comunităţile de români din Italia, după cum relatează corespondentul RRA, Elena Postelnicu.
Expoziţie cu tematică pascală, la Chişinău
Ouă roşii, iepuraşi sau coşuri decorative sunt simboluri ale Paştelui.
Atunci când sunt confecţionate de mâna unor copii cu dizabilităţi, devin mult mai preţioase.
În preajma sărbătorilor de Paşte, la Chişinău se organizează de mai mulţi ani expoziţia cu vânzare a unor lucrări executate manual, cu tematică pascală.
Lucrările sunt realizate de copii şi persoane cu dizabilităţi care locuiesc în case-internat sau de beneficiari ai unor asociaţii şi organizaţii din capitala Republicii Moldova, dar şi din diferite raioane ale ţării.
Donaţii pentru românii din Transcarpatia
În localitatea Poroşkovo, precum şi în altă aşezare numită Mircea, vorbitorii de limba română - volohii - au fost vizitaţi de oameni frumoşi din Maramureşul românesc.
Ei au primit donaţii consistente de alimente venite exact la vreme de sărbătoare, atunci când nevoia este mai mare.
Volohii s-au întâlnit şi cu reprezentanţii diplomaţiei române la Cernăuţi, iar proiectul va continua poate şi cu un sprijin bine-venit din partea noastră.
Audio: Românii de pretutindeni, ediţia din 30 aprilie 2015.