Autoritățile discută posibilitatea ca românii din diaspora să fie vaccinați
Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, deputatul PNL Gigel Ştirbu, a vorbit despre posibilitatea vaccinării cetățenilor români din diaspora.
Articol de Luminiţa Voinea, 24 Ianuarie 2021, 08:49
Guvernul Românei a decis printr-o hotărâre ca toţi cetăţenii europeni şi străini care au reşedinţa în România să se poate vaccina anti-COVID în ţara noastră.
În acest context şi ţinând cont de numeroasele solicitări venite din partea românilor de peste hotare, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, deputatul PNL Gigel Ştirbu, a discutat cu premierul Florin Cîţu, dar şi cu ministrul de externe despre posibilitatea ca şi cetăţenii români aflaţi cu forme legale să beneficieze de vaccin în ţara în care trăiesc sau muncesc, după cum transmite Amalia Bojescu.
Într-un interviu pentru Radio România, Gigel Ştirbu a declarat că fiecare persoană are dreptul garantat la ocrotirea sănătăţii oriunde s-ar afla, fără a se face vreo diferenţă de clasă socială, gen, etnie sau de orice altă natură ar fi acestea.
Gigel Ştirbu: Sper din toată inima ca şi compatrioţii noştri care se află în afara graniţelor, cu forme legale, muncesc şi vieţuiesc în alte ţări ale Uniunii Europene, să beneficieze ca şi cetăţenii străini din România, de dreptul de a se vaccina în tara unde locuiesc şi muncesc.
Reporter: Aţi fost contactat cumva până acum din partea organizaţiilor de români din afara graniţelor, să vă ridice această problemă legată de vaccinare?
Gigel Ştirbu:Noi suntem într-un permanent contact cu foarte multe asociaţii ale românilor din afara graniţelor, pot spune că zilnic primim email-uri de la dânşii pe diverse teme, nu numai cea a vaccinării. Suntem în contact continuu şi permanent cu acestea asociaţii reprezentative ale românilor din afara graniţelor.
Reporter: Situaţia diferă de la ţară la ţară.
Gigel Ştirbu: Cu siguranta diferă de la ţară la ţară. În cadrul discuţiei o să-l rog pe primul ministru să iasă în spaţiu public şi să anunţe dacă există o decizie, dacă există o discuţie la nivelul Comisiei Europene, la nivelul ambasadelor române din ţările Uniunii Europene, sau dacă există o discuţie la nivel diplomatic pentru ca toţi cetăţenii europeni, indiferent de gen, de etnie, de rasă, de religie, să beneficieze de vaccin în ţările unde îşi desfăşoară activitatea şi unde trăiesc.