Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte

Alexandru Lazăr este invitatul Românilor de pretutindeni, într-un interviu despre provocări, principii de viață și reprezentarea României la nivel diplomatic.

Articol de Luminiţa Voinea, 12 Februarie 2024, 12:09

A plecat din România la 18 ani, luându-și viața pe cont propriu. Elev al Liceului Miguel de Cervantes din București, la profilul matematica-fizică-informatica, s-a pregatit pentru Medicină, dar la Drept și-a descoperit adevărata pasiune.

Acum, este avocat de suces în Spania. Are mai multe mastere în Drept și Relații Internaționalde, iar valoarea profesională i-a fost recunoscută prin mai multe premii prestigioase în domeniul Dreptului.

Lucrează într-o firmă cunoscută de avocatură din Spania, unde coordonează activitatea unor departamente de relații cu Europa Centrala și de Est.

Este profesor de drept, profesor asociat la ESADE, Universitatea Pompeu Fabra si la Institutul Superior de Drept si Economie.

Tânărul plin de curaj și determinare Alexandru Lazăr apreciază foarte mult oamenii din jur si mai ales echipa, iar de curând a fost numit consul onorific al României în Inselele Baleare din Spania.

El este invitatul emisiunii "Românii de pretutindeni", într-un interviu despre provocări, principii de viață și reprezentarea României la nivel diplomatic.

Luminița Voinea: La doar 18 ani, tânărul Alexandru Lazăr simțea mirajul Europei sau căuta provocări prin care să-și demonstreze că poate să-și depășească limitele? Pentru că la 18 ani, mulți tineri încă își caută drumul în viață.

Alexandru Lazăr: Da, a trecut ceva vreme de la 18 ani, dar cred că asta face parte din fiecare persoană, nu doar pentru Alexandru Lazăr. În general, tinerețea vine cu setea de cunoaștere, cu setea de a vedea noi orizonturi, cu dorința de a vedea cum se fac lucrurile în altă parte și cum alții pot avansa. E adevărat că întotdeauna în România s-a vorbit extraordinar, cel puțin când eram eu mic, când aveam 18 ani, despre Occident, despre cum este Occidentul….

Luminița Voinea: Era un miraj al Occidentului și, ca și acum, mulți tineri își doreau să treacă granițele. Din păcate, acum sunt mult prea mulți.

Alexandru Lazăr: Da, aici am intra într-o dezbatere de filozofie pură, ce înțelegem prin mult sau puțin. În Europa nu eram obișnuiți să ne naștem într-un loc și să mergem neapărat să studiem sau să ne desfășurăm activitatea sau să ne construim viața în în altă parte. Dar tocmai asta e minunea Uniunii Europene. Eu întotdeauna spun că sunt, evident, un cetățean al Uniunii Europene. Dacă Alexandru, la 18 ani, a putut să facă acest pas, mai ales datorită faptului că România este o țară europeană, facem parte acum și din Uniunea Europeană și toată această construcție europeană permite ca studenții să meargă să studieze în altă parte, să-și construiască viața în altă țară sau în țara în care s-au născut. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne pierdem rădăcinile. Iar tânărul Alexandru nu și-a pierdut niciodată rădăcinile nici acum, după atâția ani.

Luminița Voinea: Mă bucur să aud lucrul acesta, mai ales că știu că ați fost numit de curând consul onorific al României și asta demonstrează faptul că nu v-ați pierdut rădăcinile. Vom discuta imediat, dar până atunci aș vrea să-mi spuneți determinarea, responsabilitatea și dorința de a reuși, pentru că sigur ați depășit foarte multe bariere, v-au făcut să deveniți ceea ce sunteți astăzi? De fapt, ce v-a împins către această prestigioasă activitate de avocat recunoscut în Spania?

Alexandru Lazăr: Cred că întotdeauna meritul, îmi place să spun în legătură cu orice proiect, este al echipei. Iar aici, când vorbesc despre Alexandru Lazăr, el a avut șansa să să fie înconjurat întotdeauna de o echipă mai bună decât el. Echipa începe de când naștem. Și aici vine și șansa, șansa să ai o familie care să te sprijine din primul moment, să îți dea gramul de responsabilitate despre care vorbiți dvs. Să ai conștiința împăcată, asta spunea bunica mea: ‘întotdeauna, înainte să mergi la culcare, important este să știi dacă ai făcut bine într-o zi sau nu. Trebuie să te uiți în oglindă și să vezi dacă cobori privirea’. Privirea asta are legătură directă cu responsabilitatea, cu determinarea, dar mai ales cu responsabilitatea. Dacă tu poți să te privești în oglindă la sfârșit de zi, înseamnă că ziua respectivă este o zi câștigată și nu o zi pierdută. Cât despre determinare, determinarea depinde iarăși de fiecare moment. Nu există totul sau nimic. Cel puțin în cazul meu, sunt, evident, proiecte care te atrag mai tare, proiecte care te fac să fii mai determinat. Dar în legătură cu întrebarea dvs. dacă toate acestea m-au făcut să fiu Alexandru de astăzi, este evident. Dar tot ceea ce se întâmplă în viața noastră ne face să fim persoana de mâine. Aș putea să spun, când vorbim de echipă, persoanele din jurul nostru sunt suma persoanei noastre de mâine. Deci și în română avem fraza aceasta: ‘spune-mi care-ți sunt prietenii și-ți voi spune cine ești cu adevărat’. Și aici nu vorbim doar de prieteni, vorbim într-un sens foarte amplu, de la profesori, familie, amici, clienți, studenți. Eu de la studenți, de exemplu, învăț în fiecare zi, trebuie să fim persoane deschise la minte. Despre învățat trebuie să ne dăm seama că, chiar dacă timpul trece, nu doar noi avem lucruri de spus. Ba chiar, cu cât trece mai mult timp, îți dai seama că ai mai multe de învățat. Și ăsta este un alt motto al meu și un lucru pe care l-am învățat în Spania, o frază care îmi place foarte mult, un motto foarte interesant este următorul: în momentul în care vrei să faci ceva sau să ceri ceva, trebuie să te gândești că cuvântul NU deja există. Adică dacă tu vrei să ajungi într-un punct, dar ți-e frică de eșec, cuvântul NU ți l-ai pus singur. Așa că mai bine să te duci să faci pasul și chiar dacă ai obținut un NU în demersul tău, vei fi învățat ceva pe drum. Dar există și probabilitatea să reușești.

Foto: Alexandru Lazăr, în 2018, la primirea medaliei acordate de Asociația Europeană de Economie și Competivitate. Arhivă personală

Luminița Voinea: Spuneți că aveți multe de învățat de la studenții dvs. Dar eu sunt curioasă ce valori le împărtășiți studenților, poate și clienților, românilor din Spania? Pentru că pare, domnule Alexandru Lazăr, că suntem astăzi mai mult ca oricând, în căutarea unor valori pierdute, a unor modele de viață.

Alexandru Lazăr: Da, eu, în primul rând, studenților mei le spun că nici facultatea în sine, nici școala (și aici îl citez pe un profesor de la Universitatea din Granada, Luis Moreno Quesada), nici școala și nici facultatea nu sunt menite să ne educe. Educația ne-o dau părinții, educația se dă acasă, în primii ani de viață, școala și universitatea sunt menite să ne culturalizăm și să ne dezvoltăm ca persoană. Dar clădirea începe în primii ani de viață. Tocmai de aceea, consider că valorile despre care spuneți nu trebuie să se piardă. Valori precum loialitate, onestitate, responsabilitate și în același timp foarte importantă este și determinarea despre care menționați dvs. înainte. Vrem să reușim, asta o vedem și la noile generații, dar trebuie să învățăm să avem și răbdare. Nu totul se poate întâmpla de pe o zi pe alta, e aproape imposibil. Sau dacă se întâmplă, poate e vorba de foarte multă șansă. Răbdarea cred că este un punct foarte important și profesorul meu pe care îl consider mentor, Luis Moreno Quesada, profesor de drept civil, șef de catedră la Universitatea din Granada, ne spunea întotdeauna că cel puțin în legătură cu profesia juridică, chiar dacă ești briliant, chiar dacă ai scilipiri de moment, asta nu contează. Contează să fii constant, iarăși, să fii responsabil, să continui să înveți, să continui să faci pașii necesari pentru a fi la zi cu noutățile. Toate acestea înseamnă constanță, dacă nu ești constant și asta cred că se poate aplica nu doar la drept, ci și în orice arie de activitate, dacă nu suntem constanți, ne pierdem de cele mai multe ori pe drum. Deci, aici cred că este foarte important să înțeleagă noile generații, să înțelegem noi, ca generație, să înțeleagă toată societatea în general, că schimbările nu se pot face de pe o zi pe alta. Trebuie să depunem mult efort și să fim constanți. Și mai ales că schimbările nu se pot face de pe margine. Dacă vrem să schimbăm ceva, oriunde în societate, la orice nivel, trebuie să ne suflecăm mânecile, să facem pasul înainte și să încercăm să modificăm în bine ceea ce nu ne place.

Foto: Alexandru Lazăr, la ceremonia de înmânare a Exequaturului de către ES doamna Ambasador Dancău. Arhivă personală

Luminița Voinea: Ați fost numit de curând, domnule Alexandru Lazăr, consul onorific al României în Insulele Baleare. Prin urmare, a venit și apreciere a statului român pentru activitatea dvs. și pentru ceea ce ați demonstrat ca român în Spania. Ce v-ați propus să faceți concret în această calitate, care este pro bono? Unde credeți că se pot construi punți de legătură între România și Spania? Cum puteți ajuta comunitatea de români din Spania, o comunitate foarte numeroasă?

Alexandru Lazăr: Da, am avut marea plăcere și onoare să fiu numit consul onorific al României în Insurile Baleare. Datoria mea și ceea ce eu trebuie să fac este să ajut la consolidarea și la construirea punților economice, academice și culturale între cele două zone, în speță aici vorbim de Insulele Baleare și România. Răspunzând la întrebarea dvs. ce mi-a plăcut să fac și ceea ce facem deja, are legătură cu acești trei stâlpi practic, economic, cultural și academic. Pe plan academic deja s-a ajuns la un acord cu ESADE pentru a da burse studenților români de pretutindeni, nu doar din Baleare, burse de merit, sunt inclusiv burse totale. Cu Universitatea din Insulele Baleare am stabilit și anul trecut, împreună cu Institutul Cultural Român de la Madrid și sub înaltul patronaj al ambasadei, primul eveniment în memoria lui Emil Racoviță. Trebuie să ne reamintim că Emil Racoviță este tatăl biospeoleologiei la nivel mondial. El a descoperit-o și el a creat prima punte academică, aș îndrăzni să spun, între Insulele Baleare și România. De ce? Pentru că în Mallorca, în Peștera Cuevas del Drach, la început de secol trecut, a descoperit niște organisme vii care trăiau în peștera respectivă. Cei din Mallorca sunt recunoscători, dar nu doar cei din Mallorca, ci întreg mediul academic la nivel mondial, cu toții sunt recunoscători lui Emil Racoviță. Tocmai de aceea, Universitatea din Insulele Baleare a acceptat ca la fiecare 15 noiembrie, începând cu anul trecut, să se organizeze sesiuni în memoria lui Emil Racoviță, sesiuni care s-au organizat anul trecut în colaborare cu universități din România, sesiuni care se vor organiza și anul acesta și sper eu, și în anii ce vor veni în continuare. Pe partea economică iarăși vom organiza o delegație de antreprenori români, sperăm în luna martie a acestui an, în Insulele Baleare pentru a cunoaște antreprenori români și antreprenorii români să îi cunoască pe cei din Insulele Baleare, astfel să creeze ei natural niște punți economice între Baleare și România. Pe plan cultural, cu sprijinul Institutului Cultural Român, pentru că sunt un adept că munca în echipă este mult mai bună, Institutul Cultural Român iarăși a inaugurat anul trecut mostra de film românesc, am făcut-o la Teatre Principal din Palma de Mallorca, cu un film al domnului Mungiu, R.M.N., care a fost foarte bine primit. Cu siguranță vom relua această serie de filme românești. Practic, acestea sunt cele trei direcții, acestea sunt proiectele în derulare și consider că neîncetat trebuie organizate acțiuni în acest sens în toate cele trei direcții, pentru a da vizibilitate României, pentru a da vizibilitate comunității românești din Spania și pentru a crea o legătură cât mai strânsă între cele două comunități. Aici vorbim de Baleare și România.

Foto: Alexandru Lazăr, la mostra de film romanesc organizată în colaborare cu ICR în Palma de Mallorca la Teatre Principal. Arhivă personală

La scurt timp după realizarea acestui interviu, întâlnirile economice despre care mi-a vorbit consulul onorific Alexandru Lazăr au devenit certitudini.

Astfel, între 22 si 26 martie, Ambasada României în Regatul Spaniei, în parteneriat cu Consulatul General al României la Barcelona și cu sprijinul Consulatului Onorific al României în Insulele Baleare organizează o misiune economică la Barcelona și Palma de Mallorca.

Sectoarele de interes identificate: IT/Software, Turism/HORECA și Energie Verde.

Proiectele consulului onorific Alexandru Lazăr prind astfel contur.

De altfel, Alexandru Lazăr este nominalizat la cea de-a patra ediție a Galei Excelentei Românești, unde vor fi premiați români de elită din toată lumea. Gala este organizată în perioada 8 -10 noiembrie în Spania, la intiațiva Organizației non profit 'El Occidente Rumano', care editează de peste 14 ani, fără întrerupere, publicația independentă de limba română, Occidentul Romanesc.

Audio: Interviul cu Alexandru Lazăr, în emisiunea "Românii de pretutindeni", ediția din 10 februarie 2024.

Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon
Românii de pretutindeni 01 Octombrie 2024, 14:35

Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon

Aflat în turneu în Italia, Corul Madrigal a filmat un nou clip în Panteonul de la Roma și are programate două concerte cu...

Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon
Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc
Românii de pretutindeni 08 Septembrie 2024, 20:45

Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc

Monica Babuc a vorbit pentru "Românii de pretutindeni", despre proiectele culturale ale acestei toamne.

Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc
Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop
Românii de pretutindeni 06 August 2024, 11:59

Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop

Consulul general al României la Barcelona, Sandra Gătejanu Gheorghe are ca priorităţi îmbunătăţirea serviciilor consulare şi...

Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop
Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe
Românii de pretutindeni 04 Iulie 2024, 06:59

Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe

Occidentul Românesc și Gala Excelenței Românești din afara granițelor sunt două proiecte pe care Kasandra Kalman Năsăudean...

Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe
Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris
Românii de pretutindeni 27 Iunie 2024, 16:37

Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris

Gândită ca o completare a expoziției "Brâncuși" organizată în acest moment de centrul Pompidou, inițiativa propune...

Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris
Românii din Castellón au sărbătorit ia românească și Sânzienele
Românii de pretutindeni 24 Iunie 2024, 21:29

Românii din Castellón au sărbătorit ia românească și Sânzienele

Românii din Castellón au sărbătorit împreună Ziua Internațională a Iei, Sf.Ioan de Vară și...

Românii din Castellón au sărbătorit ia românească și Sânzienele
Spectacol autentic românesc la Sydney, de Ziua Internațională a Iei
Românii de pretutindeni 24 Iunie 2024, 18:28

Spectacol autentic românesc la Sydney, de Ziua Internațională a Iei

Programul a cuprins intonarea imnului românesc și a celui australian, prezentarea zilei de 24 iunie, Ziua Internațională a...

Spectacol autentic românesc la Sydney, de Ziua Internațională a Iei
Nicuța Enache, românca ce a adus gusturile bucătăriei italiene în România. “Fiecare zi a fost o luptă pentru mine”
Românii de pretutindeni 17 Iunie 2024, 18:55

Nicuța Enache, românca ce a adus gusturile bucătăriei italiene în România. “Fiecare zi a fost o luptă pentru mine”

După 12 de ani de muncă și experiență de business în Italia, tânăra Nicuța Enache a revenit în România și conduce acum un...

Nicuța Enache, românca ce a adus gusturile bucătăriei italiene în România. “Fiecare zi a fost o luptă pentru mine”