Acord de cooperare între posturile Radio România şi Radio RAI
La sediul Radio RAI din Roma a fost semnat , săptămâna trecută, primul acord bilateral între postul naţional de radio, Radio România, şi cel din Italia, Radio Rai.
Articol de Luminiţa Voinea, 10 Martie 2019, 10:05
La sediul Radio RAI din Roma a fost semnat , săptămâna trecută, primul acord bilateral între postul naţional de radio, Radio România, şi cel din Italia, Radio RAI.
Acordul prevede schimbul şi achiziţia de radioprograme, cooperarea în formarea profesională, dar şi participarea la festivaluri, expoziţii şi manifestări culturale.
Bineînțeles că din acest acord vor avea de câştigat şi românii din Italia, după cum transmite corespondenta RRA în Italia, Elena Postelnicu.
În urma acordului de colaborare între Radio România şi Radio RAI s-ar putea realiza tot mai multe programe cu şi despre românii din Italia, nu numai la radioul public din România, ci şi la RAI.
Preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Georgică Severin: Cred că această misiune o are în primul rând RAI, care trebuie să-şi fixeze ca ţintă, şi din ce am înţeles din discuţiile cu preşedintele Foa, chiar au ca ţintă şi obiectiv o implicare mai mare în viaţa comunităţii româneşti. Noi, de la Bucureşti, Radio România putem să-i ajutăm pe colegii italieni prin know-how-ul pe care îl avem, prin modul în care cunoaştem mai bine anumite caracteristici ale audienţei de limbă română, dar prezenţa la RAI nu depinde de noi, ci de colegii de la RAI şi de vârfurile şi de cei din comunitatea română din Italia, care trebuie să se facă prezenţi. Noi ne adresăm românilor din Italia, atât prin Radio România Internaţional în limba română, dar la ora actuală cred că ne adresăm prin toate posturile noastre, pentru că să asculţi Radio România pe internet, inclusiv posturile teritoriale, posturile centrale este extrem, extrem de simplu. Deci colaborarea şi acordurile se vor găsi mai ales în promovarea anumitor tipuri de emisiuni, fiecare încercând să folosească experienţa celuilalt.
La semnarea acestui acord au asistat şi ambasadorul României în Italia, George Bologan, şi directorul Accademiei di Romania din Roma, profesor Rudolf Dinu.
Georgică Severin: Mă bucur foarte mult că autorităţile române au fost reprezentate la cel mai înalt nivel posibil aici, în Italia, prin domnul ambasador. Îi mulţumesc foarte mult pentru prezenţă! Şi aceasta indică, dacă vreţi, şi importanţa pe care autorităţile române, Guvernul României, MAE, ambasada României la Roma o acordă acestei colaborări între RAI şi Radio România. De ce? Pentru că într-o lume în care comercialul ocupă, domină, influenţează, manipulează, media publică, chiar dacă nu are întotdeauna acelaşi succes comercial, rămâne acel parametru, acel reper de valori şi încredere către care trebuie să se îndrepte audienţa şi cetăţeanul. Când are nevoie de un sprijin trebuie să ştie că îl găseşte la Radio România sau la RAI, în funcţie de locul unde se găseşte.
Ambasadorul României în Italia, George Bologan:Ceea ce este de apreciat în mod particular este feedback-ul constructiv şi pozitiv pe care îl transmiteţi, astfel încât comunitatea românească, societatea românească să aibă mai multă încredere în sine. Vă mulţumesc pentru că de multe ori reuşiţi să inspiraţi sufletul şi să stimulaţi sentimentul de a fi comunitate, nu doar în spaţiul tangibil, deoarece comunitatea românească pentru prima dată este o comunitate globală în sensul virtual. Fiind şi în perioada preşedinţiei României la Uniunea Europeană, consider că acordul de astăzi contribuie la realizarea unei infrastructuri mediatice de care Europa are nevoie, pentru că nu trăim izolaţi unii de alţii şi este o confirmare a implicării pe care Radio România o are în diplomaţia publică şi în diplomaţia europeană alături de partenerii noştri italieni
Românii din peninsulă, cu identitatea şi cultura lor, sunt în centrul atenţiei şi la postul public de radio din Italia.
Preşedintele RAI, Marcello Foa:Da, şi în trecut am avut colaborări strânse. Faptul că semnăm un acord, confirmă şi mai mult dorinţa noastră de a interacţiona. Sperăm la un viitor şi mai intens de astfel de colaborări. Este foarte important ca noi să apărăm şi să promovăm identitatea, cultura, italiană, română, menţinând un raport de deschidere unii faţă de alţii. Deci putem să dăm un bun exemplu, sunt convins.
Directorul Radio RAI, Roberto Sergio:Îmi doresc ca o mare parte din comunitatea de români din Italia să ne asculte, ba chiar vom încerca să facem mai mult şi pentru ei. Este foarte simplu.