65 de ani de la deportările din Basarabia și Bucovina
Pe locul unde în 1949 zeci de mii de basarabeni au fost trimiși în Siberia și Kazahstanul de Nord a avut loc o comemorare.
Articol de Amalia Bojescu, 14 Iulie 2014, 17:15
La 6 iulie s-au împlinit 65 de ani de la cel mai mare val de deportări din perioada sovietică din Basarabia și Nordul Bucovinei.
În fața Gării din Chișinău, locul de unde în 1949 zeci de mii de basarabeni au fost trimiși în Siberia și Kazahstanul de Nord, și unde anul trecut a fost inaugurat primul monument din Republica Moldova dedicat victimelor deportărilor staliniste, a avut loc o ceremonie de comemorare la care au participat sute de persoane, printre care și oficiali de la Chișinău.
Amănunte în emisiunea "Românii de pretutindeni".
Vorbim și despre "Acasă la noi", tabăra de cultură şi civilizaţie românească organizată de Asociaţia transilvană pentru literatura şi cultura poporului român pentru copiii din Republica Moldova.
Ajunsă la a 18 a ediţie, tabăra a început în Bistriţa-Năsăud, continuă la Tulcea şi se încheie, în 17 iulie la Iaşi.
Pentru mulţi dintre participanţi, astfel de tabere sunt o ocazie unică de a se bucura de frumuseţile naturale şi valorile spirituale ale unei ţări pe care o simt aproape, vorbindu-i graiul, dar pe care nu au avut prilejul să o viziteze.
Audio: Românii de pretutindeni, ediția din 12 iulie