"Zilele Gastronomiei" la Băile Tuşnad
Evenimentul gastronomic din staţiunea harghiteană a marcat deschiderea sezonului turistic.
28 Martie 2011, 18:36
Proprietarii pensiunilor şi hotelurilor speră să pornească cu dreptul. Iar semnele sunt bune...Reconcilierea româno-maghiară despre care vorbesc politicienii pare să fie o problemă extrem de complexă. La Băile Tuşnad însă, turiştii, alături de câteva zeci de bucătari din ţara noastră şi din Ungaria arată că atunci când vine vorba rafinamente culinare, bucatele gustoase devin cei mai buni ambasadori ai relaţiilor interetnice.
Clătite cu carne şi mazăre îmbrăcate în crustă de mac, rulade de piept de curcan cu ciuperci trase în pesmet şi susan sau găluştele Şomloi cu ciocolată sunt doar câteva dintre reţetele pe care le-au schimbat bucătarii din România şi Ungaria la „Zilele Gastronomiei" în staţiunea Băile Tuşnad.
Între zecile de feluri de mâncare prezentate, de la cele tradiţionale până la cele exotice, vedetele au fost „ciorba fetelor de măritat" care se pregăteşte în zona Odorheiul Sescuiesc şi crapul înecat în tocană de legume pe langoşi de cartofi, o mâncare tradiţională din Ungaria.
Pentru ca arta culinară să fie desăvârşită, delicatesele sunt servite alături de de vin produs în podgorii renumite din România şi ţara vecină. Pofticioşii care n-au ajuns la Băile Tuşnad trebuie să ştie că reţetele cele mai reuşite pregătite în cadrul Zilelor gastronomiei vor fi incluse pe meniul restaurantelor şi pensiunilor în noul sezon turistic.
Angela Bârsan a fost acolo și relatează: