Vor la pensie
Pentru că nu-şi găsesc un loc de muncă şi au rămas fără venituri, brăilenii se pensionează anticipat.
12 Ianuarie 2011, 16:52
Rămăşi fără niciun venit sau aflaţi în şomaj, brăilenii au luat cu asalt ghişeele Casei de Pensii pentru depunerea dosarelor de ieşire la pensie anticipat.
De la începutul anului în curs, 186 de brăileni şi-au depus cereri pentru a ieşi din câmpul muncii, din care 115 doar într-o singură zi. Brăilenii s-au grăbit cu aceste solicitări pentru că nu mai au niciun venit, cei în şomaj nu speră să mai găsească un loc de muncă şi sunt mai ales speriaţi să nu se suspende procesul de înregistrare a cererilor, aşa cum s-a întâmplat în ultimele şase luni ale anului 2010.
Această categorie este gata să suporte penalizarea de 9 la sută pentru fiecare an până la îndeplinirea vârstei. De asemenea, aceşti brăileni trebuie să aibă realizat cel puţin un stagiu de cotizare de opt ani. Conducerea Casei de Pensii Brăila a fost nevoită să deschidă în aceste zile mai multe ghişee pentru a face faţă afluxului de persoane care doresc să iasă la pensie înainte de termen, ne-a informat Gina Bahor.
Şi in Mureş oamenii vor să se pensioneze anticipat.
Şefa Casei Judeţene de Pensii Mureş, Ileana Morent a declarat, astăzi, pentru Radio România Actualităţi, că din 3 ianuarie şi până în prezent au fost înregistrate 49 de dosare în vederea pensionării anticipate, care au fost depuse în baza Legii 263 din 20.12. 2010.
Din cele 49 de dosare, numărul celor depuse pentru pensionare anticipată este sensibil egal cu cel al dosarelor depuse pentru pensionare anticipată parţial, fiind o diferenţă de circa 7 dosare în ceea ce priveşte categoria de pensionare pentru care s-a optat. Ileana Morent a spus că au fost foarte multe persoane care s-au informat în legătură cu noile prevederi ale legii pensiilor, dar că mureşenii au analizat şi au cântărit foarte bine condiţiile de pensionare, îndeosebi cele privind pensionarea anticipată parţial, care din cauza procentului mare de penalizare, de maximum 45% din cuantumul pensiei, i-a pus pe mulţi pe gânduri.
Şefa CJP Mureş a adăugat că numărul de 49 de dosare depuse pentru pensionare nu depăşeşte media lunilor de la începutul anului 2010, când se depuneau circa 60 de dosare pe lună. La ora actuală la nivelul judeţului Mureş sunt înregistraţi 163.392 de pensionari, iar la sfârşitul anului 2010 numărul persoanelor active asigurate era de 131.916, din care 129.021 erau angajate efectiv, ne-a informat Raul Matiş.