Vandalizări la Sarmizegetusa Regia
Complexul arheologic a fost din nou vandalizat, iar autorităţile nu au nici o reacţie.
16 Martie 2010, 12:27
Deşi se află în patrimoniul UNESCO, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei par a fi ale nimănui.
Ele sunt departe de a beneficia de un regim de protecţie şi promovare din partea autorităţilor române. Acest lucru explică şi „zburdatul” căutătorilor de comori prin siturile arheologice precum primăvara mieii pe tăpşan, dar şi vandalizările din incintele cetăţilor sau de pe zidurile acestora de către aşa-zişii turişti ce vin să-şi caute prin sanctuarele dacice energiile pierdute ori să se vindece de vreo boală închipuită. Şi ca să nu plece cu mâna goală mai desfac o piatră din zid sau mai sparg câte o bucată din blocurile de andezit. De fapt, de la razboaiele daco-romane încoace, Cetăţile Dacice din Muntii Orăştiei au avut parte numai de vandalizări şi distrugeri şi de prea puţine acţiuni de conservare şi salvare a siturilor istorice.
Din nefericire, şi în continuare, nepăsarea şi indifereţa unor autorităţi fac casă bună cu inconştienţa unor turişti. Asfel, recent, unul din stâlpii de lemn ai Marelui Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa Regia a fost ars, iar alţi cinci au fost smulşi din pământ de către persoane necunoscute. În interiorul sanctuarului poate fi găsită o mulţime de resturi de lumânări, iar Soarele de Andezit şi alte vestigii antice sunt impregnate cu ceară provenită de la lumînările folosite în practicarea unor ciudate ritualuri.
Toate acestea sunt o consecinţă a neasumării unei răspunderi clare a administrări Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei. Responsabilitatea monumentelor este pasată mereu, de aproape două decenii, între Consiliul Judeţean Hunedoara, Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Hunedoara şi chiar Ministerul Culturii.
Mai multe detalii are colegul nostru din Hunedoara, Dorin Corpade.