Vacanţe inedite în Transilvania
În Sălaj a fost iniţiat în premieră un proiect privind promovarea gastroturismului.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 02 Februarie 2012, 18:45
La iniţiativa Consiliului Judeţean Sălaj, turiştii vor putea vizita cele mai frumoase muzee din judeţ, dar vor putea participa direct la prepararea mâncărurilor tradiţionale.
În case tradiţionale ţărăneşti vor dormi turiştii şi tot aici vor participa alături de gospodine la prepararea unor produse tradiţionale ca spre exemplu sarmale, plăcinte, fasole cu ciolan, mămăligă cu brânză, clisă cu ceapă, cârnaţi afumaţi sau alte preparate cu specific local. În final, turiştii vor mânca exact ce au gătit, iar apoi vor trebui să se obişnuiască şi cu treburile case, să cosească, să îngrijească animale, totul pentru a trai exact cum trăiau acum aproape o sută de ani salajenii de la sat.
Proiectul îşi propune să le ofere turiştilor vacanţe cât mai plăcute în judeţul Sălaj, în cele mai frumoase locuri. Turiştii pot face primul popas la Muzeul tradiţiilor din localitatea Ciumarna unde pot vedea o zi întreagă mii de exponate, unele vechi de mai bine de două sute de ani. Toate au fost strânse de-a lungul anilor de sălăjeancă Ileana Graţiana Pop, care îşi invită apoi oaspeţii la o masă tradiţională cu sarmale şi groștior.