Un secol şi jumătate de frumuseţe
Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" din Bucureşti a ajuns la 150 de ani.
Articol de Olga Sandu, 08 Iunie 2010, 16:51
Campania aniversară a debutat astăzi cu o expoziţie de orhidee şi plante exotice şi cu o serie de evenimente educative pentru copii şi cu un concurs de fotografie.
Grădina Botanică din capitală a fost înfiinţată în anul 1860 în timpul domniei lui Al. I. Cuza. Pe o suprafaţă de 17.5 ha, Grădina Botanică este organizată pe mai multe sectoare: sectoare în aer liber, populate cu plante anuale şi perene, sere de expoziţie care adăpostesc compartimente speciale pentru plante din diferite regiuni ale planetei şi sere de producţie.
Ascultaţi un reportaj de Olga Sandu.
Situaţia Grădinilor Botanice din ţară
În rozariul amplasat în Grădina Botanică din Galaţi, vizitatorii pot vedea un spectacol floral unic alcătuit din 370 de soiuri de trandafiri, peste 6000 de fire. Potrivit documetaristului, Florin Matei din cadrul instituţiei, Grădina Botanică este considerată cea mai cochetă din ţară cu foarte, foarte mulţi trandafiri, cu soiuri diverse şi încrucişări făcute pe soiuri, care sunt denumite după numele unor celebre actriţe de la Hollyood. Începând de mâine preţul unui bilet pentru adult se scumpeşte de la 4,5 la 6, iar la copii, studenţi şi elevi se menţine la 1,5 lei.
Grădina Botanică din oraşul sălăjean Jibou se află într-o stare perfectă, fiind realizate importante investiţii în ultimii doi ani. Autorităţile locale au amenajat în interiorul grădinii o grădină zoologică, heleştee cu peşti exotici şi o încăpere care redă perfect atmosferă amazoniană. Atracţia grădinii sunt grădina japoneză şi speciile de plante carnivore. Grădina Botanică din Jibou este considerată una dintre cele mai frumoase grădini din Europa, fiind înfiinţată acum mai bine de 50 de ani de regretatul profesor Vasile Fati.
La Craiova, Grădina Botanică „Alexandru Buia" este în plin proces de modernizare. Anul trecut a fost dată în folosinţă o suprafaţă de 600 de mp de seră şi au fost efectuate reparaţii capitale la centrala termică a grădinii. Potrivit directorului gradinicii botanice, inginer Ion Stan, la acest moment se lucrează la un studiu de fezabilitate privind modernizarea infrastructurii fiind vizate reabilitarea şi modernizarea aleilor şi a sistemului de iluminat. În prezent Grădina Botanică este menţinută în structura Universităţii din Craiova şi este finanţată de către stat servind activităţilor de cercetare pentru studenţii facultăţilor de Horticultură şi Agricultură. Are o suprafaţa de peste 16 hectare, în interiorul ei fiind amenajate şi trei lacuri. Este amplasată aproape de kilometrul 0 al municipiului Craiova fapt ce o recomandă ca una dintre destinaţiile alese de către craiovenii dornici de relaxare în aer liber.
Grădina Botanică din Timişoara necesită ample lucrări de reabilitare. Parcul, care se întinde pe 8,4 ha mai are, la ora actuală, doar 220 de specii de plante valoroase, dintre care 43 de colecţie, care nu se mai găsesc în alte parcuri din oraş, însă în urmă cu 20-25 de ani existau aproape 1500 de varietăţi de plante. De curând a fost întocmit şi un proiect de reabilitare, în valoare de 12 milioane de lei, care va fi realizat cu fonduri europene. Acum intrarea în Grădină este gratuită, aceasta funcţionând mai degrabă ca un parc public decât ca o rezervaţie botanică.