Timiş, judeţ verde
Pentru a aprinde becurile, timişenii ar putea uneori să apeleze la soare.
Articol de Alina Bujancă, 26 Noiembrie 2009, 16:18
Pentru a avea apă caldă, aceştia s-ar putea lipsi, măcar din când în când, de gazul metan, de lemne sau de păcură, pentru că pământul clocoteşte de apă caldă. Cel puţin aşa spun experţii germani, care au finalizat ieri un studiu privind potenţialul de energie din surse regenerabile în judeţul Timiş, care să permită realizarea unei strategii energetice în această zonă şi să-i încurajeze pe investitori să deruleze aici afaceri în acest domeniu.
Studiul arată că Timişul poate deveni un „judeţ verde" întrucât dispune de câmpuri întinse cu potenţial de exploatare a biomasei la Timişoara, Lugoj, Jimbolia, Sânicolau Mare sau Recaş, unde se produc uriaşe cantităţi de deşeuri din agricultură şi gunoi menajer. În plus, zona Timişoarei şi Lugojul au un potenţial ridicat de energie solară, ceea ce a determinat deja autorităţile să pună bazele unui proiect de construcţie a unui parc de panouri fotovoltaice.
Experţii germani au insistat şi asupra valorificării energiei geotermale, după ce au constatat că jumătate din suprafaţa judeţului are un potenţial geotermal de peste 100 de grade Celsius, care ar putea permite funcţionarea îndelungată a unor centrale geotermale. „ Aurul fierbinte" clocoteşte în zone precum Jimbolia şi Sânicolau Mare, dar la ora actuală este foarte puţin valorificat.
Cu prilejul finalizării acestui studiu,conducerea Consiliului Judeţean Timiş a lansat şi un ghid de bune practici în domeniul utilizării energiei verzi, plus o hartă energetică a judeţului. Ambele vor fi puse la dispoziţia investitorilor interesaţi să dezvolte în Banat o industrie solidă pentru valorificarea resurselor energetice ecologice, ne-a informat Alina Bujancă.