Ascultă Radio România Actualitaţi Live

„Tăiatul porcului”, între tradiţie şi valori culinare

Cu o butelie şi o flacără se rezolvă problema în aproximativ un ceas după care se trece la curăţarea şi porţionarea cărnii.

Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 12 Decembrie 2016, 11:16

„Când eram prunci, tata tăie porcu în ocol. Să adunau o câţiva bărbaţi din sat să ţâie de bietul animal. Dădeu apoi noroc cu un strop de pălincă şi mere fiecare la casa lui. Noi, pruncii, aşteptam tăţi bobotaia (înlăturarea părului de pe porc prin ardere) să mâncm o dărabă de ureche sau şorici. Da. Aşe era”, spune zâmbind lelea Viorica din localitatea Cizer.

Momentul este unul important chiar şi astăzi în tradiţia familiei care locuieşte în satul ardelenesc.

AUDIO: Reportaj.

Aşa am poposit alături de promotorul bucătăriei ardeleneşti, sălăjeanul Mircea Groza, în localitatea Nuşfalău pentru a descoperi din tradiţiile româneşti, ungureşti şi slovăceşti, toate având în prim plan tăiatul porcului şi prepararea unor produse cu specific local. După sacrificare, animalul este acoperit cu un strat de paie. Focul se întinde rapid spre uimirea şi bucuria celor mici şi nu numai. Paiele ard repede şi se trece la utilizarea unor elemente mai moderne pentru curăţarea porcului. Cu o butelie şi o flacără se rezolvă problema în aproximativ un ceas după care se trece la curăţarea şi porţionarea cărnii.

Aici metodele diferă în funcţie de preferinţe şi obicei. Cert este că sunt alese bucăţi de carne „căzături” pentru o friptură rapidă, dar şi pentru o porţie aprigă de zamă cu varză murată. Sunt alese şunca şi slănina pentru afumat, carnea este tocată şi transformată în cârnaţi cu usturoi şi alte mirodenii, apar caltaboşii şi multe alte preparate. Zâmbind, Mircea Groza îmi spune că momentul interesant al unei astfel de zile a fost atunci când a fost servit cu pălincă din unghie de porc, la iniţiativa unor invitaţi din Slovacia. Unghia porcului a fost îndepărtată prin ardere şi umplută cu pălinca.

„Să ştiţi că nu doar la noi există tradiţii la tăierea porcului. În Sălaj este diversitate de obiceiuri româno-maghiare, iar rezultatele sunt frumoase. Trebuie să avem grijă de aceste obiceiuri mai ales că multe nu sunt cunoscute de cei tineri”, spune Groza. În timp ce slănina şi cârnatul ajung la afumat se trece şi la pregătirea altor specialităţi, una dintre ele fiind şunca, un produs afumat care urmează să fie lăsat la uscat şi pregătit pentru sărbătorile pascale de anul viitor când este consumată după ce a fiert în vin. Ziua se încheie în familie, cu o masă pe cinste alături de prieteni şi rudenii.

Săptămâna Radio România Actualități la Timișoara, Capitală Culturală Europeană. "Obiectiv, România", în direct din Piața Unirii
Obiectiv, România 25 Mai 2023, 15:29

Săptămâna Radio România Actualități la Timișoara, Capitală Culturală Europeană. "Obiectiv, România", în direct din Piața Unirii

Timişoara este Capitală Culturală Europeană anul acesta, iar în această săptămână Radio România Actualităţi este în Piaţa...

Săptămâna Radio România Actualități la Timișoara, Capitală Culturală Europeană. "Obiectiv, România", în direct din Piața Unirii
Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Obiectiv, România 12 Ianuarie 2022, 13:29

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară

Cele 23-25 de grade C din apartamente nu se simt deloc la factura, pentru ca sursa caldurii este una naturala.In anul 2001...

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Obiectiv, România 20 Octombrie 2021, 16:44

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor

Peste 2500 de oameni, nedoriți nici de către societate și instituțiile ei de protecție, nici de către familie sau...

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Obiectiv, România 27 Septembrie 2021, 18:26

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității

Familiile de la Ocnele Mari, județul Vâlcea, trăiesc în incertitudine, de mai bine de 10 ani de la alunecările de teren care...

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Epopeea Porții turcești din Galați
Obiectiv, România 17 Septembrie 2021, 14:50

Epopeea Porții turcești din Galați

Mini-ancheta de astăzi aduce în atenție “Poarta turcească” – un monument istoric din Galați, care zace ne-restaurat pe un...

Epopeea Porții turcești din Galați
 De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 13:54

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 11:20

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 02 Decembrie 2019, 10:14

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie

În Londra aproape că nu există șantier pe care să nu întâlnești muncitori români. Nu există o statistică oficială, dar se...

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie