Stop violenței împotriva femeilor
În fiecare an, în data de 25 noiembrie, se marchează Ziua Internațională de Eliminare a Violenței Împotriva Femeilor.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 25 Noiembrie 2016, 16:29
În fiecare an, în data de 25 noiembrie, se marchează Ziua Internațională de Eliminare a Violenței Împotriva Femeilor.
În România situația este alarmantă. Un studiu al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale, din anul 2014, arăta că, la noi în țară, una din patru femei a fost , cel puțin o dată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său. De asemenea 14% dintre femei au fost victime ale violenței din partea altei persoane decât partenerul de viață.
Din datele Inspectoratului General al Poliției Române , în primele 6 luni ale anului 2016, la nivel național, s-au înregistrat aproape 9000 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. Numărul victimelor este însă mult mai mare , pentru că puține femei agresate aleg să depună plângere. În aceeași perioadă au fost raportate 81 de cazuri de viol în familie.
Potrivit ONG-urilor care activează în domeniu, numărul extrem de redus de acte de violență fizică sau viol raportate la Poliție demonstrează lipsa încrederii victimelor în autoritățile Statului și faptul că instrumentele legale existente și serviciile de asistență aflate la dispoziția lor nu le oferă siguranță imediată.
Sunt cazuri în care ordinul de protecție, emis de instanță, rămâne de multe ori doar o hârtie, pentru că nu există sancțiuni imediate împotriva agresorilor care le încalcă. În plus ONG-urile solicită introducerea cât mai repede a ordinului de protecție de urgență emis în maximum 24 de ore de la constatarea faptei. Datele statistice arata ca doar 1% dintre agresori ajung sa raspundă pentru faptele lor de violență împotriva femeilor.
În acest an România a ratificat Convenția adoptata de Consiliul Europei privind prevenirea si combaterea violenței împotriva femeii si a violenței domestice, numită Convenția de la Istanbul. Cu toate acestea , în continuare, femeile din România au acces redus la servicii specializate de asistență, de la adăposturi până la consiliere.
Potrivit datelor deținute de ONG-uri, în 14 județe din România nu există niciun fel de astfel de servicii de sprijin pentru victimele violenței domestice.
AUDIO: Județul Sibiu putem spune că este un caz fericit. Aici există două adăposturi de urgență pentru femei, în Sibiu și Mediaș. Centrul din Sibiu a fost înființat încă de acum 9 ani de către Asociația Femeilor din Sibiu cu ajutorul unei organizații din Norvegia.
Centrul din Sibiu le oferă femeilor aflate în situații critice, nu doar un refugiu ci și ajutor de specialitate, de la consiliere psihologică la asistență juridică. Din pacate sprijinul financiar din partea autoritatilor este aproape inexistent si doar dedicarea oamenilor de aici a facut ca centrul să nu se închidă, așa cum s-a întâmplat în alte locuri din țară. Adresa rămâne secretă, tocmai pentru a proteja victimele de agresorii care le-au determinat să ajungă aici. Dar victimele violenței domestice pot contacta asociația la numere de telefon: 0269/216580 sau 0369/591082, sau prin accesarea site-ului www.asociatiafemeilorsibiu.com.
La Sibiu activează de peste 10 ani și Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen-ALEG, foarte implicată în problematica violenței domestice, care oferă nu doar consiliere ci organizează foarte multe acțiuni de conștientizare și prevenire a violenței domestice.
Asociația ALEG are și o linie telefonică de helpline la care pot apela victimele: 0753-893531.
Astăzi, de Ziua Internațională de Eliminare a Violenţei Împotriva Femeilor, Asociația ALEG organizează evenimentul stradal Martorele Tăcute Vorbesc . Este vorba de o seară de veghe în memoria femeilor care și-au pierdut viața în urma violenței domestice, iar trecătorii sunt invitați să aprindă o lumânare și să afle poveștile reale ale unor astfel de cazuri, inscripționate pe câteva siluete reprezentând, simbolic, victimele.
Acțiunea, organizată de Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen - A.L.E.G, va avea loc între orele 16 și 19, în zona fântânii de pe pietonalul din centrul istoric al Sibiului.