Se caută soluţii
Medicii şi coordonatorii ONG-urilor de profil s-au întîlnit pentru a găsi o strategie de combatere a halucinogenelor.
14 Februarie 2011, 13:41
Toţi sunt alarmaţi de numărul crescut de consumatori. Medicii şi psihologii au cerut ajutorul bisericii pentru a se alătura tuturor demersurilor. Există şi firme care cer consiliere pentru angajaţi pentru a nu vorbi de cazuri foarte grave.
Vârsta consumatorului este în scădere. Numai în 2010 au fost peste 50 de cazuri. Copiii au ajuns în stare gravă la Spitalul Sf. Maria.
Debutul în consumul de droguri începe de la vârste timpurii, sub 14 ani - 13%, 14-15 ani - 10%, 16-17 ani - 41,3%. Accesibilitatea drogurilor este ridicată în locurile de petrecere a timpului liber, precum discoteci, baruri etc., 23,4% dintre adolescenţii de clasa a XII-a menţionând că le pot procura uşor în aceste locuri, iar 17,8 % - chiar foarte uşor, şi la petrecerile cu prietenii - 18% au declarat că le pot procura în aceste locuri uşor, iar 12,8% - foarte uşor.
Decesele datorate intoxicaţiilor acute, supradozei ,sinuciderilor şi agresivităţii sunt în creştere, iar consumul de etnobotanice a crecut de 4 ori într-un singur an iar cazurile de depedendenta au crecut cu 35 %.
Reprezentanţii centrelor Antidrog susţin că vorbim de un fenomen periculos. Aceştia spun că este nevoie de consiliere şi terapie individuală şi de grup; prevenţia în şcoli, licee, adăposturi de noapte, penitenciare, case de copii şi în spitalele de psihiatrie.
Un alt lucru la care s-au gândit cei de la Antidrog este realizarea unui ghid pentru prevenire. Fundaţia Solidaritate şi Speratia din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se alătură acestor iniţiative şi vor include la orele de religie un plan de lecţie axat pe discuţii despre drogurile de tot felul şi dependenţă.
În mediul rural s-a observat că informaţia lipseşte sau ajunge trunchiat şi se vor face campanii şi în satele din judeţele Moldovei pentru o bună informare pentru că anumiţi copiii care devin consumatori provin din mediul rural şi sunt mai uşor de tentat când ajung în mediul urban. Reprezentanţii centrelor Antidrog din Regiunea de Nord Est vor continua seria de întâlniri şi lucrează la realizarea ghidului, ne-a informat Raluca Daria Diaconiuc.