Sărbătoarea rabarburei la Saschiz
Mâine, Hanul Cetăţii din comuna mureşeană Saschiz va fi gazda unui concurs de gătit.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 16 Septembrie 2011, 18:46
Mâine după masă, începând cu ora 16:00, Hanul Cetăţii din comuna mureşeană Saschiz va fi gazda acestei sărbători a rabarburei, în cadrul căreia organizatorii au prevăzut concursul intitulat „Cel mai arătos şi mai gustos preparat din rabarbură”.
Concurenţii care se vor înscrie în competiţie nu trebuie să facă altceva decât să vină cu propriile reţete de preparare a rabarburei, urmând ca toate ingredientele necesare să le fie puse la dispoziţie de organizatori.
După expunerea şi degustarea preparatelor, va avea loc jurizarea acestora, urmând ca cele mai gustoase şi arătoase preparate să fie premiate.
Un alt premiu, mai special, va fi acordat de organizatori abia în cursul zilei de luni, când în urma „votului publicului” pe Facebook se va putea stabili care a fost produsul preferat prezentat în cadru evenimentului.
Rabarbura nu este foarte populară la noi, însă ea putea fi întâlnită în grădinile saşilor din Ardeal, care aveau un adevărat cult pentru această plantă.
În comuna Saschiz, unde mai există şi astăzi o comunitate de saşi, gospodinele au perfecţionat tot felul de reţete din rabarbură, începând de la compoturi, gemuri, siropuri, prăjituri sau supe.
Rabarbura se poate consuma şi în stare crudă, pentru că peţiolul sau codiţa frunzei, care este foarte dezvoltată şi poate ajunge la peste 1,5 metri înălţime, este cărnoasă, suculentă şi are un gust acrişor, fiind bogată în vitamine şi minerale, ne-a informat Raul Matiş.