Sărbătoare în Banat
Aproape 23.000 de sârbi ortodocși din Banat au sărbătorit Crăciunul.
Articol de Ioan Suciu, 07 Ianuarie 2011, 13:22
La Biserica Sârbească din cartierul arădean Gai sute de credincioşi sârbi au venit la slujba de ajun unde au colindat şi au participat la arderea "Badniacului". Potrivit tradiţiei, înca din vechime în dimineaţa de Ajun, capul familiei merge în pădure pentru a aduce acasă un trunchi de stejar numit 'Badniac', pe care trebuia să îl taie din trei lovituri de secure.
Simbolizând Sfânta Treime, badniacul este pus în casa lângă icoană, după care pe jos în gospodarie sunt aruncate paie ce simbolizeaza aşternutul din ieslea în care s-a născut Pruncul Iisus. Înainte de cină în toate casele sârbeşti se spune Troparul Crăciunului, un imn de slavă care laudă naşterea lui Iisus Hristos. Pe masa este aşezat colacul împreună cu patru mere roşii, miere, grâu şi un pahar de vin roşu. Lumina flăcărilor badniacului aduce noroc şi sănătate, fertilitate semănăturilor şi vitelor, şi triumful asupra întunericului.
Împodobirea bradului de Crăciun, obicei care nu făcea parte din tradiţiile sârbilor, a fost acceptat cu timpul de către multe familii de sârbi, majoritatea sârbilor din Banat sărbătorind în prezent atât Crăciunul românesc, cât şi cel sârbesc.
Ascultaţi un reportaj realizat de colegul nostru, Ioan Suciu.