Sălicea, un colț de rai
În zonă s-au stabilit numeroși sași reîntorși din exil, dar și alți străini, îndrăgostiți de frumusețea locurilor.
05 Noiembrie 2012, 17:27
Satul Sălicea, situat la marginea Clujului, este o comunitate aparte. Platoul deluros este înconjurat de Pădurea Făgetului, care se termină într-o vale în care se oglindește apa lacului Ciurila, iar dincolo de acesta se înalță culmile împădurite ale Apusenilor. Aici este locul unde mai mulți sași, emigrați în Occident, au decis să se întoarcă. Ei își caută patria, pe nemțește Heimat. Și tot aici și-au găsit refugiu și alți străini, austrieci și cehi, îndrăgostiți de frumusețea locului.
Unii dintre ei și-au construit case în stil tradițional, din brâne de lemn din Făget și cu acoperișuri din stuf de la Ciurila. Alții au creat ferme în care cresc cai ori ponei. Însă cel mai curajos este Wilhelm Dietrich. Este vorba de un sas născut în județul Sibiu, pe Valea Hârtibaciului, care a trăit apoi 30 de ani în Germania. Wilhelm Dietrich, pentru prieteni Wili, s-a întors în Transilvania și a decis să își construiască în Sălicea un parc pentru mângâiat animale. ”Sălicea, dealurile Sălicii, mai bine zis, mi-au plăcut foarte mult de câtnd am venit eu la Cluj. Am tot făcut excursii… Stăteam la bloc încă și ieșeam în fiecare week-end aicea, în zona asta și de acolo dragostea pentru acest loc”, își amintește Wilhelm Dietrich modul în care a descoperit Sălicea.
Copiii se pot juca cu iepurași, cu căprioare, cu ponei ori lame andine și pot admira maimuțe, papagali, păuni ori fazani. Iepurașii și iezii de căprioară sunt preferații lor. De asemenea, ei pot să călărească pe ponei sau pot să meargă cu un trenuleț adus special din Germania.
Unii dintre clujeni își petrec fiecare sfârșit de săptămână în acest loc. Spun că au ales să se distreze în Sălicea deoarece este foarte aproape de oraș, iar copiii au la dispoziție nenumărate variante de a-și petrece timpul liber. Însă, cum deocamdată zona este accesibilă doar pentru cei care au mașini, membrii comunității de sași care au creat parcul zoo, dar și terenurile de minigolf ori fermele de călărie vor să convingă autoritățile locale din Cluj să creeze o linie de autobuz, care să permită și celor care nu au mașini să ajungă în acest loc.
În general, oamenii sunt încântați de modul în care sașii și străinii din Occident s-au integrat în comunitate și, mai ales, de faptul că prețuiesc arhitectura tradițională românească. Parcul zoo, fermele de cai, dar și pensiunile care au apărut în număr mare la Sălicea atrag tot mai mulți vizitatori. Autoritățile locale estimează că, în acest an, numărul lor va trece de 70.000 de oaspeți.