REPORTERII RADIO ROMÂNIA
Liga Română contra Reumatismului a lansat campania de informare “Mâini cu viaţă”.
Articol de Marilena Frâncu, 16 Septembrie 2014, 19:07
Ploi, umezeală, temperaturi în scădere – sunt semne ale toamnei, care din punctul de vedere al sănătăţii noastre, acutizează o serie de boli cronice. Una dintre ele este “poliartrita reumatoidă”, pe care popular o numim simplu „reumatism”. Este o boala inflamatorie care afecteaza articulatiile mainilor si picioarelor, de unde rezulta tumefactii, dureri si distructie articulara.
Liga Română contra Reumatismului a lansat campania de informare “Mâini cu viaţă”,care are ca scop creşterea notorietăţii poliartritei reumatoide şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog. Campania va cuprinde acţiuni dedicate publicului larg şi pacienţilor, inclusiv pe reţelele de socializare, precum şi activităţi depromovare a Zilei Internaţionale a Artritei din 12 octombrie. Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii accesând site-urile www.reumatism.ro şi http://www.invingepoliartrita.ro/.
Bolile reumatice afectează la nivel mondial 1,7 miliarde de oameni şi ocupă locul patru ca impact asupra sănătăţii generale a populaţiei lumii, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani. În Uniunea Europeană, aproximativ 100 milioane de persoane suferă de boli reumatice, 25% din totalul costurilor produse de boli fiind cauzate de acestea. În consecinţă, Uniuniea Europeană a inclus bolile reumatice între priorităţile programului HORIZON 2020, adoptat de Parlamentul European în decembrie 2013. Specialiştii atrag atenţia că aproximativ 1% din populaţia generală a României este afectată de poliartrita reumatoidă, cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii, iar vârsta medie la debut este între 25-40 de ani.