REPORTAJUL VERDE
De la Pietrosul Mare la Rezervaţia Naţională Munţii Rodnei – 80 de ani.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 08 Iunie 2013, 16:43
Rezervaţia Naturală Pietrosul Rodnei este considerata printre cele dintâi arii ocrotite din ţară. Suprafaţa iniţiala era de 200 de hectare gol de munte în jurul vârfului Pietrosul Mare, iar în 1977 ajunge la 3300 de ha. În anul 2000 se declara Parc Naţional al Munţilor Rodnei – Rezervaţie a Biosferei, în suprafaţă de 46400 de ha întinzându-se pe raza judeţelor Bistriţa Năsăud şi Maramureş.
Masivul Rodnei oferă faună şi floristică de mare însemnatate şi unicitate, cu specii rare, o unitate ecologica ce îi conferă însemnatatea celui mai autentic parc florogenetic din Carpaţii Orientali.
“Vedetele” înăltimilor stâncoase sunt capra neagra şi marmota, repopulare şi colonizare încheiată cu succes de silvicultorii din Maramureş şi Bistriţa Năsăud.
În urma cu 33 de ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură – UNESCO, a acordat Rezervaţiei Pietrosul Mare o Diplomă de excepţie că face parte din reţeaua mondială de rezervaţii ale biosferei şi reprezintă un obiectiv de conservare a naturii şi resurselor ştiinţifice.
Traseele montane sunt la mare cautare de iubitorii muntelui, începand cu creasta principală a masivului în lungime de peste 50 de km, coborând spre lacurile glaciare până la “cascada cailor”.
Consiliul Judeţean Maramureş, cu finanţare europeanaă desfaşoară în aceasta perioadă un proiect pentru punerea în valoare şi creşterea gradului de informare şi constientizare în Parcul Naţional Munţii Rodnei.