REPORTAJUL VERDE
O hrană sănătoasă vine dintr-o agricultură sănătoasă, dar e nevoie de implicare.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 25 Ianuarie 2013, 16:01
Pentru acest lucru este însă nevoie de o implicare din partea tuturor, nu numai a producătorilor, ci şi a guvernanţilor şi a consumatorilor. ”România are cel mai bun teren din Europa pentru o agricultură ecologică”, afirmă Marian Cioceanu, preşedintele BioRomânia. La acesta lucru au contribuit chimizarea mult mai redusă din epoca comunistă faţă de cea din Occident şi necultivarea terenurilor din ultimii 20 de ani.
În ultimii doi, datorită accesării fondurilor europene, suprafaţa agricolă cultivată ecologic în ţara noastră s-a dublat, iar numărul producătorilor a crescut de 8 ori.
Zona Braşovului este una cu un mare potenţial ecologic în creşterea animalelor. Problemele vin din lipsa de control al întregului proces de creştere a animalelor, în special producerea furajelor, precum şi din tratamentele medicamentoase aplicate animalelor. O creştere ecologică implică mult mai mare efort din partea crescătorilor, efort care ar trebui răsplătit într-un fel.
O soluţie ar fie susţinerea mai mare a statului pentru cei care se implică în creşterea ecologică a animalelor. Apoi, consumatorii ar trebui să conştientizeze pe de o parte că o agricultură ecologică implică astăzi mai multă muncă care se cere răsplătită, iar pe de altă parte că este spre binele său să consume mai multă hrană sănătoasă.