REPORTAJUL VERDE
Turismul ecologic ar putea fi șansa moților de a scăpa de sărăcie.
24 Ianuarie 2013, 17:24
Zona Munților Apuseni adăpostește o adevărată rețea de arii protejate, care au statut de rezervații naturale, rezervații peisagistice, parcuri naturale ori parcuri naționale. În zone precum Valea Arieșului ori Mărișel, autoritățile, oamenii de afaceri și organizațiile neguvernamentale încearcă să dezvolte activități cu un impact redus asupra mediului. Cele mai multe astfel de investiții sunt cele în turism ori meșteșuguri tradiționale. Alternativa la acestea ar fi ori miza pe industrii poluante, precum prelucrarea minereurilor sau activități precum deschiderea unor cariere de piatră.
Investitorii din domeniul turismului spun că, dacă autoritățile din județele Cluj și Alba ar crea o infrastructură modernă, zone precum Valea Arieșului, Băișoara ori Mărișelul ar putea rivaliza cu Valea Prahovei ori cu stațiunile din Austria. În lipsa unui program coerent de investiții publice, antreprenorii încearcă să atragă cât mai multe fonduri europene. În județul Cluj, profesorul Vasile Mureșan a investit în patru pârtii de schi și spune că are încredere în potențialul turistic al Carpaților Occidentali.
Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale spun că nivelul poluării pe Valea Arieșului a scăzut în ultimii ani, după închiderea unor vechi combinate care prelucrau minereul. Însă ei acuză lipsa unui program de reconstrucție ecologică a zonei. De asemenea, ei spun că zona este foarte murdară, pentru că localnicii, adică moții, nu au învățat cum să își gospodărească deșeurile. Președintele Fundației Pro West, Emil Aluaș, este însă încrezător că, treptat, lucrurile se vor îndrepta.
În zonă, există stațiuni de schi precum Arieșeni, Muntele Băișorii ori Mărișel. De asemenea, există obiective turistice naturale, precum Cheile Turzii, Cheile Tureniului, Cheile Runcului ori Cheile Borzești și, mai departe, Cheile Vălișoarei. De asemenea, tot în apropiere există ghețarul subteran de la Scărișoara ori cunoscuta Groapă Ruginoasă dinspre Bihor. Frumusețea naturii este potențată și de multe monumente ridicate de mâna omului, cum ar fi centrul din Rimetea, aflat în patrimoniul UNESCO, ori monumentele istorice din Câmpeni ori din Roșia Montană. Astfel că oamenii care mizează pe dezvoltarea turismului au toate motivele să creadă că, dacă vor reuși să folosească bine banii europeni, această zonă a Apusenilor va scăpa de sărăcie.